Napetost: 7 koraka do smirenosti

Osjećate se pomalo istrošeno? Uz svakodnevne obaveze, kojima nekada nema kraja, veoma je lako zaboraviti na količinu stresa pod kojom se nalazite. Međutim, vaše tijelo to ne zaboravlja.

Autor: Mini magazin

Osjećate se pomalo istrošeno? Uz svakodnevne obaveze, kojima nekada nema kraja, veoma je lako zaboraviti na količinu stresa pod kojom se nalazite. Međutim, vaše tijelo to ne zaboravlja. Sva ta napetost može započeti lančanu reakciju zdravstvenih problema. Ipak, imamo rješenje. Eliminišite napetost za tili čas pomoću par jednostavnih koraka.

Potražite znakove

Najbolji način da stres držite pod kontrolom jeste da izbjegavate njegovo gomilanje. Međutim, nekada može biti veoma teško otkriti približavanje kritičnoj tački, jer signali koje vam tijelo daje mogu biti suptilni. Ljudi često nisu svjesni da stres utiče na kvalitet sna – možete spavati osam sati, ali to nije pravi, duboki san i ujutro se i dalje osjećate umorno. Kako biste nivo stresa držali pod kontrolom, svakodnevno odvojite par minuta kako biste razmislili o neobičnim promjenama u vašim navikama ili fizičkom zdravlju, a koje mogu biti potaknute anksioznošću i stresom.

Promijenite fokus

Kada se osjećate napeto, možete dobiti (neproduktivan) nagon da stalno razmišljate o tome šta je pošlo naopako. Stručnjaci preporučuju da promijenite fokus i da se fokusirate na svoje tijelo. Pronađite mirno mjesto da sjednete i koncentrišite se. Udahnite duboko, iz dijafragme; udahnite kroz nos brojeći do četiri, zadržite dah dvije sekunde i izdahnite na usta brojeći do sedam. Izdisanje duže od udisanja “produbljuje” disanje, što vam pomaže da smirite nervni sistem. Vježbe disanja možete praktikovati i kada niste pod stresom.

Pomjerite se

Žene često koriste stres kao izgovor da ne vježbaju – imate previše drugih stvari na pameti, zar ne? Ali, vježbanje zapravo pomaže balansiranje hormona stresa. Dakle, napravite pauzu i hodajte stepenicama gore – dole ili se konačno upišite na trening kickboxinga, pilatesa, zumbe… Nakon vježbanja, opustite se slušanjem lagane muzike. Istraživanja pokazuju da se moždani talasi sinhronizuju sa sporim ritmom, ostavljajući vas u meditativnom stanju.

Pazite na ishranu

Tokom stresnog perioda, u ljudskoj je prirodi da želite da se počastite komadom kolača. Međutim, važnije je nego ikad da se pridržavate zdravih navika ishrane. Šećerne “grickalice” podižu nivo glukoze u krvi usljed čega se osjećate još nervoznije. Za zdravu, a jednako slatku alternativu, uživajte u jagodama koje ste prethodno umočili u tamnu čokoladu. Vitamin C koje ovo voće sadrži smanjuje stresom indukovane slobodne radikale, dok tamna čokolada pomaže da se smanji nivo hormona stresa u organizmu. Druga opcija: grickajte celer ili mrkvu. Konzumiranje ovih hrskavih namirnica pomaže vam da se oslobodite potencijalne frustracije.

Nazovite prijateljicu

Provođenje vremena sa prijateljima pomaže organizmu da proizvodi veće količine hormona od kojeg se osjećamo dobro – oksitocina. Dakle, nađite se sa prijateljicom na kraju ludog dana ili je nazovite tokom pauze za ručak. Ili još bolje: odredite vrijeme za redovna viđanja. Osjećaćete se bolje, a i moći ćete da pričate o svemu i svačemu.

Izađite van

Udisanje svježeg vazduha može biti od velike pomoći prilikom stresnih situacija te ćete se sa datim situacijama nositi mirnije. Izađite van i razbistrite misli, umjesto da “razbijate” glavu svim stvarima koje trebate obaviti. Ako se u blizini nalazi bašta, zaustavite se i pomirišite cvijeće. Istraživanja pokazuju da udisanje određenih mirisa (kao što je, na primjer, lavanda) može pomoći da vratite nivo stresa na normalan nivo.

Spremite se za spavanje

Znate kako to ide: tek što ste legli, sve vaše brige vam padaju na pamet. A zbog nedostatka sna samo ćete biti još više anksiozniji. Da biste se izvukli iz ovog začaranog kruga, uzmite olovku i papir te zapišite sve negativne misli ili stvari koje trebate uraditi. Zvuči nelogično, ali istraživanja pokazuju da zapisivanje misli pomaže vam da ih ostavite po strani.

 

Izvor minimagazin.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close