Sorensen: Vlasti su bile spore nakon donatorske konferencije

Oproštajni intervju šefa Misije Evropske unije u BiH za “Avaz”


Ambasador Peter Sorensen pune tri godine bio je specijalni predstavnik i šef Misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Kako sam kaže, obišao je ovu državu uzduž i poprijeko i sreo se s hiljadama ljudi. Njegov mandat, međutim, okončan je.

– Ne odlazim iznenada. Mjesto ambasadora pri UN-u u Ženevi otvoreno je ranije nego što je planirano, ja sam već ranije bio aplicirao za tu poziciju i krajem oktobra idem na novu dužnost – kaže on.

Ko će Vas zamijeniti i kada?

– To ne znam.

Bez neuspjeha

Kada sumirate uspjehe i neuspjehe, šta biste izdvojili?

– Nemam neuspjeha. Nikada ih nisam ni imao. Uspjeh tima koji sam predvodio je i u tome što na jednom mjestu možete znati sve kada je EU u pitanju. Znate šta hoćemo, šta radimo i šta očekujemo od BiH. Naravno, iznad svega sam ponosan našim programom pomoći. Vrlo smo predano i ustrajno radili na njemu. Izračunao sam nedavno da sam potpisao 422 ugovora vrijedna nešto manje od 300 miliona eura. I svi su oni vrlo uspješno realizirani. Volio bih da sam doživio tokom svog mandata u BiH da su počeli pregovori ili da je BiH podnijela kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ali se to nije desilo. No, postigli smo da je sada vama jasno šta se od vas očekuje, kao što je i nama jasno šta možete ispuniti.

Vidjeli ste nedavni blog dvojice američkih diplomata. Kako ga komentirate?

– Jesam, vidio sam, ali ga nisam detaljno pročitao…

Zašto?

– Zato što imam veoma mnogo svog posla. Ali, jesam vidio da je bilo dosta reakcija.

Kako gledate na te reakcije?

– Evo, već je kraj septembra. Čim su počele poplave, mi smo se svim potencijalima uključili u pružanje pomoći. Mnogo je ljudi izgubilo krov nad glavom i nama je bilo jasno da se mora brzo djelovati. To smo i učinili. Našli smo donatore, partnere, osigurali da prvi dijelovi pomoći od 43 miliona eura budu upotrijebljeni… Radimo na popravci 4.000 kuća, 90 škola, stotinu puteva i mostova i fokusiramo se na otvaranje 2.000 radnih mjesta. Siguran sam da u historiji EU nije bilo primjera da je Unija bila brža i bolja u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. I to je moj odgovor na pitanje. Mi smo vidjeli ljude u nevolji i pomogli im. I pomagat ćemo i dalje.

To je i preporuka za vlasti BiH?

– Očajnički vam treba mehanizam koordinacije. Protekle tri godine nije bilo sedmice da to nismo isticali. I ove su poplave to pokazale. Međunarodna zajednica osigurala je novac i sada čujemo rasprave hoće li vlasti taj novac dobro upotrijebiti. Ne sumnjam ni trena da će novac koji mi ulažemo biti dobro potrošen na terenu. U Domaljevcu smo obnovili Dom zdravlja i vrtić. Kada nam je ponestalo novca, obratili smo se donatorima, koji nisu kontaktirani, kako bismo opremili oba ova objekta. I to se desilo!

Činjenica da smo se odlučili da sami trošimo svoj novac direktno i odmah, jer nije bilo mehanizma koordinacije BiH, jasno sve govori. Sada svima postaje jasno koje su sve posljedice što nije urađeno nešto na čemu mi insistiramo. I nakon donatorske konferencije na kojoj su dati velikodušni doprinosi fondu za obnovu BiH, odgovor bh. vlasti nije bio dovoljno brz.

I neki od tih glavnih investitora sada se tokom kampanje napadaju. Prizivaju se živopisne teorije zavjere i države, poput Njemačke, prozivaju..

– Do sada se nisam uključivao u priče o kampanji i teme iz nje, pa ne bih ni sada, ako dopustite. Ali, kada su u pitanju stvari koje se tiču EU, tu ćemo vrlo jasno i glasno isticati svoje stavove. Mi ćemo raditi sa svakime ko je izabran, ako su izbori bili slobodni i pošteni i u skladu s potrebnim standardima.

Samo matematika

Ipak ćete morati biti dio izborne kampanje! Osim plana EU „Razvoj i zapošljavanje“, ne vidi se da iko ima ikakav sveobuhvatni plan reformi koje su sve urgentnije neophodne…

– To je tačno. Kada gledate kampanju, svi samo pričaju ko će osvojiti koliko čega. Svi govore u matematičkim pojmovima. A ko priča o socijalnoj politici ili politici zapošljavanja u BiH? Ja to nisam čuo. I šta vam to govori?

Šta to Vama govori?

– Pa, barem, da to nije kampanja kakvu mi poznajemo. Ovdje se vodi jedna sasvim druga vrsta kampanje i ja nisam i ne želim biti dio toga. Ono što mi želimo biti i raditi jesu sistemske reforme u partnerstvu s vlastima.

Problem IPA fondova

Mehanizam koordinacije ključan je i za dobivanje oko 550 miliona eura iz IPA II?

– Pazite, taj mehanizam treba vam kako biste uradili planove reformi po sektorima za cijelu BiH. Ako vi možete te reforme napraviti i bez mehanizma, dobro. Ali, mi mislimo da to nije izvedivo i da se sektorske reforme ne mogu uraditi bez mehanizma koordinacije. I što više budete razvlačili s time, bit će vam teže da se uključite u fondove i dobijete određene novce. Ili će se novac, dok se vi dogovorite, već potrošiti. Ako se to ne desi, IPA II nećete dobiti, jer nemate preduvjete da pomoć realizirate po standardima i zahtjevima EU.

U konačnici, smatram da će BiH, ipak, dobiti i taj novac, jer će se uraditi potrebne strategije. Ne vjerujem da će iko u političkom sistemu BiH na kraju biti protiv toga da budu ispunjeni neophodni preduvjeti. Razlog za moje uvjerenje leži i u činjenici da glavni investitori u BiH dolaze iz EU i to će biti možda i ključni razlog zašto će se strategije donijeti.

 

Autor: Sead NUMANOVIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close