Nakon suspenzije pet miliona eura za BiH: Šarović sazvao sastanak

Nakon nedavne odluke Evropske unije da se pet miliona eura za podršku sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH suspendira, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sa Mirkom Šarovićem na čelu, odlučilo je da se aktivno uključi u ovaj problem.

Oslobođenje

Zbog toga će danas biti organiziran ministarski sastanak sa resornim ministrima Republike Srpske i Federacije BiH, s ciljem pronalaska prihvatljivog rješenja. Ovo je za Oslobođenje potvrdio Dušan Nešković, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj MSTEOBiH.

Nema napretka
Naime, suspenzija je uslijedila zbog neuspjeha vlasti BiH da okončaju pripreme u sklopu dva projekta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz MSTEOBiH smatraju da je nedostatak napretka u bh. sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja ozbiljno ugrozilo nastavak pomoći EU u pretpristupnom periodu, a sve s ciljem pripreme ovog sektora za pridruživanje EU. Evropska unija je najavila da će nastaviti pružanje pomoći bh. vlastima tek onda kada nadležne institucije u BiH postignu sporazum o navedenim otvorenim pitanjima.

Agencija IPARD

– Ukoliko ne bude dogovoren model IPARD operativne strukture, koji je u skladu sa zahtjevima EU i usklađen sa strukturom nadležnosti u BiH, neće biti ni osnove za korištenje EU pretpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj u okviru IPA II paketa koji Evropska komisija priprema za finansijski period 2014 – 2020. Ovaj plan će važiti kako za članice EU, tako i za pretpristupne kandidate, u kojem se, također, planira suma ukupne IPA tehničke podrške BiH koja, između ostalog, uključuje i predviđa tehničku podršku prestrukturiranju bh. sektora poljoprivrede u pretpristupnom periodu. Ukoliko jasni zahtjevi Evropske komisije za korištenje namijenjenih sredstava iz IPA paketa II ne budu ispunjeni, a to znači da, ukoliko ne bude uspostavljena jedinstvena IPARD platna agencija i sveobuhvatan strateški plan ruralnog razvoja, BiH neće imati mogućnost za povlačenje ovih pretpristupnih sredstava u cjelokupnom planiranom sedmogodišnjem periodu, smatraju u MSTEOBiH.
Inače, na sastanku Nadzornog odbora za provedbu IPA između EU i BiH, koji će biti održan 24. juna, bit će razmotreno da li će pomenuti projekti biti potpuno ukinuti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close