Nakon JMB-a, novi problem za bh. građane – zatvaranje granica?!

U Zagrebu su danas započeli završni pregovori radi usaglašavanja i parafiranja dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim će se regulirati pogranični promet i zvanični granični prelazi između dvije zemlje od 1. jula ove godine, kada će Hrvatska postati punopravna članica Evropske unije (EU), saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, izvještava novinar agencije Anadolija.

Podsjećaju da je Ministarstvo sigurnosti BiH uspjelo prevazići  neprilike, nakon javnosti već poznatog problema oko neusvajanja Odluke o novom šefu delegacije od strane Predsjedništva BiH umjesto bivšeg doministra sigurnosti BiH, koji je formalno još uvijek šef pregovaračkog tima, a shodno Odluci Predsjedništva BiH iz januara 2012. godine.

”Uz saglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Evropske unije pronađen je modus koji podrazumijeva da Ugovor o graničnim prelazima u ime BiH parafira kompletan šestočlani pregovarački tim. Navedeni ugovori će, po hitnoj proceduri, biti poslani na usvajanje prema Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvo BiH radi određivanja ministra koji će u ime BiH iste potpisati na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu krajem ovog mjeseca”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U Ministarstvu sigurnosti BiH tvrde da će na ovaj način biti ”izbjegnut najgori mogući scenarij, a koji bi podrazumijevao da od 1. jula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane BiH”.

Uprkos naglašenom optimizmu u Ministarstvu sigurnosti BiH, državni ministar prometa i veza Damir Hadžić upozorio je da se, nakon jedinstvenog matičnog broja (JMB), Bosna i Hercegovina nalazi pred novim ozbiljnim problemom.

Ministar Hadžić potvrdio da je jutros u 9 sati trebala biti održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi bilo razmatralo ovo važno pitanje, ali da do sjednice nije došlo nakon najave srpskih i hrvatskih predstavnika da zbog navodne nesigurnosti neće dolaziti u bh. institucije.

Hadžić je izrazio bojazan da nosioci pasoša BiH, ukoliko ne dođe do potpisivanja ovog sporazuma neće moći prelaziti granicu sa EU, odnosno Hrvatskom.

”Sada imamo pravi problem. Danas će ministar Zlatko Lagumdžija na sastanku koji će održati sa kolegama, ministrima vanjskih poslova, imati problem i potrebu da izdejstvuje dodatnih deset dana kako bi mi na nivou Vijeća ministara BiH, svi odgovorni, došli do ova tri sporazum, odnosno saglasnosti. Time bi stvorili potrebne preduvjete da normaliziramo ovo pitanje. Jer, ono što će od 1. jula biti potpuna novina jeste da će BiH imati hiljadu kilometara granice sa EU”, dodao je Hadžić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close