PolitikaSvijet

Nakon Jeruzalema SAD pripremaju priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom

Američki Kongres poduzima korake prema priznanju izraelske vlasti nad okupiranom Golanskoj visoravni, čime nastoji dati prednost židovskom režimu u budućim događajima koji se budu ticali ovog važnog područja kojeg je Izrael okupirao 1967. godine.

Pogledamo li događaje koji su uslijedili nakon preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, čime su SAD priznale okupaciju ovog grada i cijele Zapadne obale od strane izraelskih trupa, jasno je da će amandman, ako bude usvojen i potvrđen, regiju gurnuti u novi krvavi rat.

Ako se Palestina, zbog vojne inferiornosti, nije mogla suprotstaviti odluci Sjedinjenih Država i židovske države da otvore veleposlanstvo u Jeruzalemu, priznanjem Golana bi rat mogao izbiti čak i ako ga neki akteri sirijskog sukoba budu htjeli izbjeći.

Golanska visoravan je bogata vodom i naftom, a prema procjena podmiruje čak trećinu potreba za pitkom vodom izraelskog režima.

Izrael je 1967. okupirao sirijski Golan, jer je sirijska vojska na visoravni bila u strateškoj prednosti i s uzvisine je mogla gađati položaje izraelskih snaga duboko u dolini Galileje. Izraelski režim je jednostrano pripojio ovaj teritorij 1981. godine, iako to odluku međunarodna zajednica, uključujući SAD, nikada nije priznala.

Po međunarodnom pravu i relevantnim odlukama Ujedinjenih naroda se ovaj teritorij smatra okupiranim od strane izraelskog režima.

Prema više izvora, nakon likvidacije terorističkih skupine u Siriji se sada otvorilo pitanje povratka Golanske visoravni Siriji. To je bila i namjera Rusije, što je trebao biti paket dogovora sa Sjedinjenim Državama još pod Obamom, ali je uprava Donalda Trumpa promijenila stav.

Kako javlja Times of Israel, prije tri dana je postalo poznato da američki Kongres planira priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja razdvaja Izrael od Sirije.

Ron DeSantis, republikanac iz Floride, kao član Odbora za vanjske poslove američkog Kongresa, predstavio je amandman koji bi mogao dovesti do povijesnog američkog priznanja nad teritorijima koje je izraelski režim okupirao u regiji.

Sjedinjene Države su dugo godina odbijale razgovarati o statusu regije, ali se sada čini da će, nakon Trumpove odluke o premještanju američkog veleposlanstva u Jeruzalem, to biti drugi korak, piše izraelski dnevni list.

“Vrijeme je da priznamo drugu teritorijalnu realnost”, kaže DeSantis.

“Golanska visoravan se neće vratiti Siriji. Kongres smatra da je Golanska visoravan unutarnji dio Izraela i da je ključan za izraelsku sposobnost da osigura granice i održi svoje postojanje”, rekao je Ron DeSantis.

“S obzirom na građanski rat i širenje iranskog utjecaja u Siriji, Sjedinjene Države priznaju izraelsku suverenost u Golanskoj visoravni”, stoji u tekstu amandmana.

DeSantis je rekao da je Golanska visoravan “ključ” za uništenje iranskog utjecaja u regiji, a  Sjedinjene Američke Države, priznajući izraelski suverenitet nad Golanom će poslati snažan signal regiji.

“Zbog tijeka sukoba u Siriji i širenja iranskog utjecaja naglašavam zašto je Golon tako važan za Izrael i protuterorističku savez”, rekao je Ron DeSantis.

“Golanska visoravan će dati Izraelu potrebnu tampon zonu odakle će se moći suočiti sa svim zlonamjernim aktivnostima i akterima koji žele stvoriti kaos u Siriji”, dodao je visoki američki dužnosnik i član Odbora za vanjske poslove američkog Kongresa.

Po njegovu mišljenju, vjerojatno i po mišljenju Trumpa i njegovog višeg savjetnika i zeta Jareda Kushnera, “ako Izrael bude prisiljen odustati od ovog teritorija, postat će ranjiv na terorističke napade s područja koja kontroliraju Iran i druge zlonamjerne skupine koje Golan mogu koristiti za pokretanje napada na Izrael”.

“Bez Golana će Izraelu biti teško nositi se s tim prijetnjama. S obzirom na američki interes za uništenje iranskog utjecaja i borbu protiv terorizma, vrijeme je da Sjedinjene Države priznaju izraelski suverenitet na Golanskom visoravni.

“Priznati da se Golan više neće vratiti Siriji već je stvarnost. I nema drugih scenarija”, rekao je DeSantis.

Američki dužnosnik nije spomenuo protiv kojih es to terorističkih skupina bori Izrael, obzirom da ISIL, Al-Qaeda ili bilo koja islamistička teroristička skupina aktivna u Siriji nikada nisu izveli nijedan napad na Izrael ili terorističku akciju na izraelskom teritoriju.

Israel National News podsjeća da je Odbor za vanjske poslove američkog Kongresa vodi republikanac iz Teksasa Pete Sessions, koji dugi niz godina daje podršku Izraelu, te da odbor uključuje 11 republikanskih zastupnika i 4 demokrata, što bi trebalo značiti da će prijedlog DeSantisa gotovo sigurno dobiti zeleno svjetlo ovog tijela.

FOTO – Područje okupirane Golanske visoravni i Jeruzalema, gdje su SAD premjestile veleposlanstvo i de facto priznali okupaciju Zapadne obale

Karta Golana

 

NERMIN N.

Logicno

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close