Kultura

Nakon Evropske nagrade za naslijeđe: Borba za Muzej nije završena

Nezavisni ekspertski žiri odabrao je 28 laureata iz 16 zemalja Evrope, a nagrađeni su za dostignuća u oblastima konzervacije i istraživanja, posvećenosti poslu i podizanju svijesti o naslijeđu

Pozitivne priče u našoj zemlji obično trebaju potvrdu izvana da bi im se u domaćoj javnost pripisala vrijednost koju zaslužuju. Teško se oteti utisku da je tako bilo i sa pričom uposlenika Zemaljskog muzeja BiH nakon prošlogodišnje kampanje Ja sam Muzej. Ipak, potvrda da je cijela kampanja imala smisla, ali i snažnu kulturnu vrijednost, stigla je jučer iz Bruxellesa, kada je obznanjeno da su zaposleni i aktivisti Zemaljskog muzeja BiH osvojili EU nagradu za kulturno naslijeđe/nagradu Europa Nostra 2016.

Jaka simbolika

U saopštenju pristiglom iz Evropske komisije navodi se, između ostalog, da “napor uposlenika i aktivista Zemaljskog muzeja BiH da u teškom političkom kontekstu održe svoj muzej aktivnim, predstavlja impresivan primjer predanosti profesiji i očuvanju kulturnog naslijeđa”. Njihova pobjeda u borbi za kulturno naslijeđe uvjerila je žiri nagrade Europa Nostra da ih izaberu za laureate.

– Značaj nagrade je simboličan, ali je ta simbolika vrlo jaka, a to govori da sve što smo radili proteklih 5 godina i što smo uporno pokušavali da objasnimo javnosti u BiH, uglavnom bezuspješno, neko vani prepoznaje. Sada je na nama da još jednom zaključimo da smo mi, u Bosni, najpametniji na svijetu, da sve znamo, a da niko vani ništa ne vidi i ne zna. Ako ćemo nastaviti u tom stilu da se ponašamo, onda će nam svima biti dobro kao što nam je trenutno, pomalo ironično govori Mirsad Sijarić, v.d. direktor Zemaljskog muzeja.

Sijarić ipak dodaje da nagrada znači puno, te izražava nadu da će uposlenicima Muzeja dati dodatni entuzijazam da nastave ovo što rade. Kaže i da ne vidi sistemsko rješenje za pravni status Muzeja iako “mnogo ljudi, uključujući i međunarodni faktor, pokušava riješiti ovu apsurdnu situaciju”.

– Situacija je trenutno bolja nego prije pola godine ili godinu. Imamo mnogo aktivnosti, a promijenila se i generalna slika o nama u javnosti, ali što se tiče pravnog statusa, to stoji tamo gdje stoji, zaključuje v.d. direktor Muzeja.

Dom za preko 4 miliona predmeta, Zemaljski muzej BiH je jedna od najvećih i najvažnijih muzejskih zbirki u jugoistočnoj Evropi. Kako bi privukla pažnju domaće i međunarodne javnosti na alarmantan status Muzeja, AKCIJA, nezavisna kulturna organizacija iz Sarajeva, u saradnji s fotografom Zijahom Gafićem pokrenula je prošle godine, u situaciji kada su vrata Muzeja bila zabravljena, kampanju Ja sam Muzej. Pritisak javnosti stavio je problem Muzeja na vrh liste prioriteta vlasti. Sve to zadivilo je žiri nagrade Europa Nostra, pa su nagradu ravnopravno podijelili uposlenici Muzeja i aktivisti AKCIJE.

– U Muzej smo ušli krajem 2014. i otkrili užasnu humanitarnu situaciju u toj instituciji. Iako su novinski napisi i komentari te situacije uglavnom bili negativni, bili smo zapanjeni situacijom koju smo tamo otkrili, a vidjeli smo da cijeli kolektiv, od čistačice do doktora nauka, svakodnevno dolazi na posao i dežura u Muzeju. Oni su, praktično, svojim tijelima čuvali naše kulturno blago, brinuli se o tome da se u užasnim uslovima bez grijanja eksponati kako-tako zaštite, a naravno da se zaštite i od provalnika, prisjeća se Aida Kalender, programska direktorica udruženja AKCIJA.

Tako se razvila ideja da se osmisli kampanja koja će ispričati pravu priču o situaciji iza zatvorenih vrata Muzeja i skinuti negativnu etiketu sa radnika koji su bili optuživani da ne znaju upravljati onim što imaju. Skoro šest mjeseci Zijah Gafić je portretirao, a aktivisti AKCIJE intervjuirali radnike, iz čega je nastala izložba “Čuvari muzeja”. Izložba je postala osnova za kampanju koja je nastavljena tokom augusta i u septembru. Za 40 dana kampanje u Muzeju je dežuralo više od 5.000 ljudi, a po završetku su dobijene garancije za finansiranje Muzeja iz javnog budžeta do 2018. godine. Šta će se desiti nakon tog perioda, ostaje neizvjesno, ali riješenost uposlenika da nastave borbu za opstanak Muzeja ostaje neupitna.

Borba je priznata

– Ključna poruka, nakon što je obznanjeno da smo dobili ovu nagradu, jeste da možemo reći da su Evropa, struka i svijet priznali borbu radnika Zemaljskog muzeja i važnost te institucije. Ostaje samo da se to desi i na domaćem terenu. Ostaje zapravo obaveza i odgovornost domaćih političara da konačno riješe pravni status Zemaljskog muzeja, naglašava Aida Kalender.

Svečana ceremonija povodom dodjele Evropske nagrade za naslijeđe 2016. održat će se pod pokroviteljstvom EU komesara za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Tibora Navracsicsa i maestra Plácida Dominga, predsjednika organizacije Europa Nostra, 24. maja u historijskom Zarzuela teatru u Madridu.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close