Najveće orgulje u BiH ručno izrađivane pola godine

U livanjskoj crkvi na Gorici do kraja naredne sedmice bit će završena montaža orgulja, najvećih u Bosni i Hercegovini i među najvećima na Balkanu. U toku je ugradnja posljednjih elemenata ovog impozantnog instrumenta sa skoro 300.000 elemenata i 3.210 svirala, koji je iz Rogaške Slatine u Sloveniji, gdje je ručno izrađivan skoro pola godine, stigao prije dva mjeseca u Livno u dijelovima, u dva tegljača.

Od tada traje montaža, a promocija je planirana za 27. juni. Orgulje su, kako kaže fra Miroslav Ištuk, gvardijan Franjevačkog samostana Gorica, dar fra Joze Vrdoljaka, profesora koji je cijeli svoj vijek proživio u Visokom kao profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i koji je Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica darovao i kolekciju umjetničkih djela.

Fra Vrdoljak je za nabavku orgulja donirao dio svog novca, a dio je prikupio u Njemačkoj. Na montaži je prvih sedmica radilo i po 15 majstora i stručnjaka, a posljednjih dana traje uštimavanje instrumenta.

Postavljanjem orgulja, nakon 12-godišnje restauracije crkve i njenog enterijera, posao je napokon okončan. Orgulje će služiti u liturgijske, ali i koncertne svrhe, a gvardijan Ištuk voljan ih je ustupiti i učenicima Muzičke škole u Livnu kako bi na njima vježbali.

Autor: A. K. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close