Najprljavija predizborna kampanja u BiH do sada?

Više stotina hiljada maraka biće potrošeno i za ovu predizbornu kampanju u BiH koja zvanično počinje 12. septembra. Mnogi vjeruju da će ovo biti jedna od najprljavijih kampanja do sada.

Autor: Deutsche Welle

Kao i pred svake izbore grupišu se stranačke snage kako bi se rasporedilo na kojim “frontovima” djelovati, odnosno gdje vrijedi uložiti novac za pridobijanje glasačkog tijela. Ove godine kampanja je počela ranije nego ikada, s obzirom da se u borbu za svaki glas ušlo odmah početkom godine.

Milioni za kampanju

Ono što je sigurno je da će milioni maraka biti potrošeni na predizbornu kampanju iako dio javnosti smatra da će, zbog sveopšte krize, taj iznos biti nešto niži nego u ranijim izbornim ciklusima.

Analitičar, profesor Pejo Gašparević, kaže da se može očekivati da predizborna kampanja bude nešto siromašnija u materijalnom smislu. „Ovo su prvi izbori nakon prošlogodišnjeg popisa stanovništva gdje se prema preliminarnim podacima 95 odsto izjasnilo po nacionalnoj opredjeljenosti. Inače ne očekujem da će kampanja ali ni rezultati izbora ništa spektakularno donijeti”, kaže Gašparević.

Kampanja i zvanično počinje 12. septembra i nakon što Centralna izborna komisija BiH zaključi birački spisak 28. avgusta, biće objavljen broj birača za svaku izbornu jedinicu. Na osnovu toga, biće poznato i koliki iznos sredstava politički subjekti mogu potrošiti na finansiranje predizborne kampanje. Sudeći prema dosadašnjim izjavama predstavnika pojedinih stranaka, taj iznos ne bi trebao prelaziti pola miliona maraka, kada je riječ o većim partijama, dok će one manje, utrošiti između 100.000 i 300.000 maraka.

Nevladine organizacije prvi put organizovane

Ove godine izbore će obilježiti jedna novina kada je riječ o nevladinim organizacijama i njihovom praćenju cijelog toka izbora. Sedam nevladinih organizacija iz BiH, organizovalo se u koaliciju “Pod lupom” koja bi trebala nadgledati tok izbora. Vehid Šehić ispred “Foruma građana” Tuzla, jedne od NVO koja je dio koalicije, kaže da je ovoga puta riječ o organizovanom praćenju izbora na preko 1500 biračkim mjesta sa 3.000 posmatrača kako bi se preventivno djelovalo na sve one koji žele da zlouporijebe izborni proces: “Praksa pokazuje da se u izbornom periodu uvijek raspiruje strah kod drugih i drugačijih, čime dolazi do homogenizacije birača. Cilj je da pokušamo svesti na minimum izborne prevare koje su evidentne u izbornom procesu u BiH, a nakon toga da sačinimo izvještaj o sprovedenim preporukama kao bi stvorili pretpostavke da rezultati izbora budu volja građana, a ne da se ona konstituišu po volji političkih subjekata”.

Što se tiče same kampanje, u nevladinom sektoru ni ove godine ne očekuju ništa spektakularno, izuzev kao i ranijih godina mnoštvo šatora, otvaranje seoskih puteva, mostova i drugih aktivnosti koje bi mogle da privuku građane.

Ranjivost stanovništva

“Ne očekujem ništa posebno, čak očekujem prljavu predizbornu kampanju, s obzirom da su ovo specifični izbori jer su svi u vlasti i svi u opoziciji“, kaže Šehić i dodaje: „Očekujem da će se kampanja okrenuti iracionalnom a ne onom što nam je potrebno a to je stvarna izgradnja mira, demokratnih standarda. Međutim političke parije na ovo nemaju odgovor tako da ćemo biti uskraćeni za njihov istinski program”.

Međutim, ono što je opasno u ovoj predizbornoj kampanji je ranjivost stanovništva, posebno onog koji je poplavljen prethodnih mjeseci. Upravo zbog toga aktuelna vlast, smatra javnost, neće prezati od iskorišćavanja upravo te situacije kako bi se dodvorila građanima i kroz projekte koji su već planirani u cilju obnove poplavljenih područja to predstaviti kao uspjeh određene političe partije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close