Najpametniji računar na svijetu počeo psovati: Tehničari mu obrisali memoriju jer je vulgaran!

IBMovo superračunalo Watson, koje je pobijedilo ljudske prvake u kvizu ‘Izazov!’ a počelo se koristiti i kao dijagnostičko računalo koje pomaže doktorima prilikom identificiranja bolesti i pronalaženja idealnih tretmana, nedavno je ostalo bez jednog cijelog memorijskog modula, jer je počelo psovati u neprikladnim situacijama.

Kada su IBMovi inžinjeri učili Watson informacijama – uz pomoć Wikipedije, drugih enciklopedija i mnogih drugih izvora – u njegovu bazu informacija ubacili su i cijeli ‘Urban dictionary’, stranicu posvećenu modernom žargonu i kolokvijalnom govoru, kako bi bolje razumio ljudsko izražavanje. No, velika većina zapisa na Urban dictionaryju zapravo su psovke i uvrede.

– Watson jednostavno nije mogao razlikovati pristojan govor i prostote, kojih je u Urban dictionaryju mnogo, rekao je jedan od tehničara.

– Pokupio je neke loše navike i s Wikipedije. U testovima, čak je koristio riječ ‘sranje’ kao odgovor na upite ispitivača.

IBMov tehničar zadužen za Watsona, Eric Brown, morao je razviti filter koji će spriječiti Watsona da koristi prostote u svakodnevnom govoru, a sve zapise iz Urban dictionaryja morali su izbrisati iz Watsonove memorije.

(jutarnji.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close