Bonitetne agencije: Evropa uzvraća udarac!

Evropski parlament će danas glasati o strožijim pravilima za bonitetne agencije, kako bi ih prisilio da odgovaraju za štetne ocjene. Velika moć koju u rukama drže najveće svjetske bonitetne agencije mora dobiti strožiji i pregledniji okvir pravila, odlučni su evropski političari.

Nekada nedodirljive, bonitetne agencije su se prije krize i u krizi pokazala djelimično pouzdane u procjeni rejtinga a svojim slabostima su unosile zabunu i nesigurnost na finansijskim tržištima.
Zbunjujućim ocjenama su odigrale isntrumentalnu ulogu u nastanku svjetske ekonomske krize 2008. godine, a u godinama krize su često samo pogoršavale situaciju na finansijskim tržištima i pogoršavale ekonomsko-finansijsku situaciju u brojnim evropskim državama.
Ipak, ostaju tri ključne rejting agencije Moody's, Standard & Poor's i Fitch s 93-oddstotnim tržišni udjelom, koje uživaju povjerenje većine investitora,
Evropski parlament je zato juče raspravljao o novim, prije svega strožijim, pravilima za bonitetne agencije s kojima želi zaštititi evropsku ekonomiju i a isto vrijeme osigurati veći stepen transparentnosti i pouzdanosti bonitetnih ocjena.
Banke i druge kreditne institucije i investicijska društva će zato sada sami ocjenjivati vlastiti kreditni rejting. Izdavači strukturiranih finansijskih instrumenata će morati imati bonitetnu ocjenu od najmanje dvije agencije istovremeno, a takođe će morati mijenjati agenciju koja im ocjenjuje rejting svake četiri godine. Evropska politika predviđa i borbu protiv situacija u kojima dolazi do sukoba interesa.
Dioničari bonitetnih agencija neće biti dopušteno da steknu više od 10-odstotnog vlasničkog udjela. Tako vlasnici bonitenih agencija neće smjeti pridobiti ili imati u vlasništvu desetine preduzeća (ili institucije) koja ocjenjuje ta bonitetna agencija.
Velike promjene se očekuju i u odnosima između država i bonitetnih agencija. Agencijama će biti dozvoljeno objavljivanje bonitetnih ocjena država samo na određene datume i samo u određeno doba godine.
Pri tome će ključne pokazatelje koji imaju uticaj na bonitetnu ocjenu morati jasno obrazložiti, ali im neće biti dopušteno da direktno ili indirektno savjetuju države o njihovim ekonomskim politikama. Vrlo važno je pravilo prema koje će bonitetne agencije odštetno odgovarati za ocjene koje daju.

Borivoje Simić – indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close