Zbog uništenja njihovog ‘prirodnog staništa’, stidne uši su na rubu izumiranja!

U moru životinjskih vrsta koje je čovječanstvo dovelo na sam rub izumiranja uništavajući njihova prirodna staništa, na listu će uskoro doći i jedna vrsta koja nam neće nedostajati – stidna uš (pediculosis pubis).

I njima smo, čini se, počeli masovno uništavati prirodno stanište – stidne dlake. Za to je najodgovornija popularnost brazilske depilacije, kojoj, prema nekim istraživanjima, pribjegava čak do 80 posto studenata u SAD-u.

Zahvaljujući ovom uništavanju prirodnog okoliša, došlo je do ozbiljnog pada u populaciji stidne uši. U mnogim domovima zdravlja prošlo je već više od pet godina od zadnjeg prijavljenog slučaja stidnih uši.

Depilacija pubičnog područja dovela je do najozbiljnijeg pada broja stidnih uši. Kada k tome dodamo i druge primjere depilacije dlaka na tijelu, dolazimo do prirodne katastrofe za ovu životinjsku vrstu, rekao je medicinski entomolog na Cambridgeu Ian F. Burgess.

Još nije poznato hoće li se aktivisti za prava životinja uključiti u kampanju za zaštitu prirodnog okoliša i ove ugrožene vrste.

Bljesak.info/JL

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close