Kultura življenjaLifestyle

Najljepše planine u regionu koje morate da posjetite što pre

Iako se mnogi od nas spremaju za ljetnju sezonu i odlazak na more na neku od obližnjih destinacija, ne smijemo zaboraviti ni druge destinacije za aktivan i prijatan odmor. Planine se, na primjer, nameću kao opcija koja bi mogla da odgovara različitim tipovima ljudi, od onih koji traže mjesto gdje će se potpuno distancirati od svog svakodnevnog života i potpuno posvijetiti odmoru, do onih koji bi željeli da se malo više aktiviraju i da urade nešto neobično i avanturističko tokom svoje posjete planini. Srećom, oko nas postoji mnogo planina koje nude različite sadržaje i koje će, shodno tome, sigurno odgovarati različitim ljudima koji istražuju planinski turizam. Ako se i vi osjećate kao avanturista, nemojte da se ograničavate samo na planine koje su vam blizu i odmah dostupne, nego razmišljajte van ustaljenih granica i proširite područje istraživanja. Drugim riječima, razmotrite planine u regionu koje su relativno blizu, a nude fantastičan odmor i odličnu zabavu, te stoga evo nekoliko prijedloga koji bi mogli da vam se dopadnu.

Vlašić

Ova planina mogla bi se nametnuti kao jedna od manje poznatih planina u Bosni i Hercegovini, ali situacija je potpuno drugačija, naročito kod ljudi koji se razumiju u planinski turizam i koji znaju gdje su dobre lokacije za odmor i skijanje. Dobra vijest je da je na planinama u Bosni i Hercegovini sve bolja situacija sa snijegom iz godine u godinu, te se i Vlašić nalazi među mjestima gdje su uslovi za skijanje bolji nego ranije. Na ovoj planini ćete lako pronaći oko četrdeset centimetara snijega, što je sasvim dovoljno da uživate u skijanju i da se spuštate niz padine satima i satima. Uz to, ukupno stanje infrastrukture koja je potrebna skijašima dovedeno je na viši nivo, te sada možete da računate na liftove kojima skijaši prelaze sa jedne tačke na drugu, kao i na skijališta na kojima su staze različitog intenziteta. Neke od njih odgovaraće apsolutnim početnicima koji nikada nisu stali na skije ili snoubord, ali i onima koji imaju mnogo više iskustva iza sebe. Iz ovih razloga, kao i uslijed činjenice da se nalazi usred prelijepog prostora i netaknute prirode, Vlašić je mjesto koje zaslužuje vašu pažnju i posjetu.

Divčibare

Iako možda nije među najpopularnijim planinama u Srbiji – taj epitet nose Kopaonik i Zlatibor – Divčibare je svakako planina koja nudi odličan provod u prirodnom okruženju kom nema premca. Bilo da ste u potrazi za porodičnim odmorom ili biste pak željeli da se osamite na nekom jedinstvenom i neobičnom mjestu, ova planina ponudiće vam sve što tražite, a vjerovatno i više od toga! Divčibare obiluje stazama koje su tokom proleća i ljeta idealne za šetanje i istraživanje prostora u kom se nalazite, a tokom zime možete da uživate u snježnim aktivnostima i avanturama. Stoga, ako i vas interesuju zanimljive Divčibare, smeštaj koji možete tamo da pronađete sigurno će odgovarati vašim željama i ponuditi vam prostor u kom ćete se osjećati prijatno i kod kuće.

Velebithttps:

U prostoru između Like i Jadrana nalazi se Velebit, najviša i najpopularnija planina u Hrvatskoj. Takođe, ovo je najduža planina u toj zemlji, i toliko je dugačka da je podijeljena na dijelove od kojih su svi pristupačni turistima i posjetiocima. Bilo da imate želju da skijate na oštrim strminama ili da istražite Veliki Alan, nacionalni park pod zaštitom UNESCO-a, Velebit će vam pružiti priliku da uživate u planinskim aktivnostima. Ova planina je naročito privlačna planinarima koji ovdje dolaze već desetljećima i uživaju u terenu koji je idealan za penjanje i pješačenje. Najzad, Velebit je odlična ideja za sve koji su se uputili prema Jadranskom moru i koji traže mjesto za odmor – ovdje ćete ga pronaći u izobilju i moći ćete da se spremite za naredne etape puta!

Durmitor

Ako ste se uputili na jug, prema Crnoj Gori, nemojte zaboraviti da svratite na Durmitor. Ovdje ćete pronaći nevjerovatan spoj predivnog planinskog predela i prijatnih pašnjaka, a to znači da će svako moći da pronađe aktivnost za sebe. U zavisnosti od doba godine kada dolazite i vašeg slobodnog vrijemena, na Durmitoru možete da uživate u pješačenju, skijanju, kampovanju i mnoštvu drugih stvari i aktivnosti koje su vam na raspolaganju. Uz to, ovdje možete da uživate u lokalnim gurmanskim specijalitetima, odnosno u hrani i piću koji će vam omogućiti uživanje i podići vašu posjetu Durmitoru na jedan potpuno novi nivo.

Bilo da imate želju da istražite Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju ili Crnu Goru, planinski turizam je svakako aktivnost koju morate imati na umu pri planiranju odmora. Dakle, istražite ove destinacije, spakujte sve potrepštine i krenite na put ka nekim od ovih planinskih destinacija već danas!

Velibor Živkov

magazinplus.eu

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close