BiHPolitika

Advokati Novalića, Hodžića i Solaka pisali Schmidtu: U izvještaju ste naveli netačne podatke i doveli javnost u zabludu

PRED SJEDNICU VIJEĆA SIGURNOSTI UN

Pred današnji izvještaj Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti UN-a, a nakon što je objavljen sadržaj onoga što će Schmidt govoriti punomoćnici Novalić Fadila, Solak Fahrudina i Hodžić Fikreta uputili su dopis OHR-u, u kojem upozoravaju Schmidta na pogrešne informacije navedene u izvještaju.

Naime, Schmidt u svom izvještaju tretira i krivični predmet koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodio i koji je poznat kao “Afera Respiratori”.

„U dijelu svog izvještaja pod naslovom “Okončanje Afere Respiratori” navodite da je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu u tom predmetu i da su optuženi osuđeni na kazne zatvora. U stavu 171. svog izvještaja navodite da su “optužbe protiv Novalića, Hodžića i Solaka uključivale udruživanje radi činjenja raznih krivičnih djela vezanih za zloupotrebu ovlasti, primanje nagrade ili drugih pogodnosti za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih isprava” i sl. U suštini navodite optužbe po kojima su suđeni, ali ne i po kojima su osuđeni.

Naime, svi optuženi su oslobođeni za krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i djela koja su im s tim u vezi stavljena na teret, dakle oslobođeni su za optužbe koje navodite u svom izvještaju. Osuđeni su za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja kako je propisano entitetskim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Navođenjem samo podataka da su Novalić, Solak i Hodžić osuđeni, a zatim ukazivanje na djela za koja su se teretili, ali bez navođenja da su za ta djela oslobođeni i istovremeno osuđeni za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pri čemu se npr. Hodžić Fikret nikada za to djelo nije ni teretio, čitalac koji nije upoznat sa temom može biti doveden u zabludu da su osuđeni za Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, na koji način se kreira polutačna informacija.

Stoga molimo da u svoj izvještaj unesete tačne i potpune informacije, što neizostavno podrazumijeva informaciju da su Novalić, Solak i Hodžić podnijeli apelacije Ustavnom sudu BiH ukazujući na povrede njihovih osnovnih ljudskih prava, te da se očekuje donošenje odluke Ustavnog suda BiH o ovim apelacijama“, navodi se u dopisu advokata upućenog OHR-u.

Advokati pisali OHR

Patria, nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close