- VIJESTI-TopSLIDENogometSport

Najljepša fudbalska priča u 2021. godini

Najljepša fudbalska priča u 2021. godini stiže nam iz Afrike.

Luda avantura duga 6.500 km: Makadam, blato, kanisteri, poderana obuća i hrabro srce za historiju

Binga FC, drugoligaš iz Malija, stigao je do historijskoj uspjeha Confederations Cupu, odnosno afričkoj inačici Europa lige.

Ova drugogligaš je historiju ispisao još prošle sezone kada je potpuno iznenađujuće osvojio Kup Malija te izborio nastup na međunarodnoj sceni.

U prvom kolu za protivnika su dobili ekipu Monrovia Club Breweries iz Liberije. Iako su bili autsajderi prvi meč su dobili sa ubjedljivih 3:0.

https://twitter.com/DZfoot_EN?

Nakon toga su nastali problemi. Kako organizovati put u Liberiju i put dugačak 1750 kilometara posebno ako se u obzir uzme da se radi o jako siromašnom klubu.

Do granice su doputovali autobusom, da bi se u Liberiji vozili u džipovima obzirom na poprilično lošu infrastrukturu. Pobijedili su 0:2 te se na identičan način vratili kući.

Protivnik u drugom pretkolu bila je ekipa Yennege iz Burkine Faso. U prvom meču Binga je izgubila 0:1 na domaćem terenu te nisu imali velika očekivanja uoči revanša.

https://twitter.com/yusufmafin?

Štaviše i putovanje je trebalo biti puno jednostavnija avantura pošto je udaljenost do Ougadougoua “svega” 500 kilometara, međum FF Afrike je zakomplikovala stvari te utakmicu prebacila u Abiđan u Obali Slonovače.

Novo putovanje dugo 1500 kilometara trajalo je danima. Makadam, blato, rupe na cesti te na momente asfalt. Bila je to pustolovina kao u filmovima.

Kada je počela utakmica očekivalo se da domaći rutinski odrade posao. Međutim, hrabri gosti iz Malija nisu odustajali. U 85. minuti su uspjeli zabiti gol te na kraju poslije penala (7:6) izboriti plasman u grupnu fazu CC-a.

Možda je i ova priča najbolji pokazatelj o utjecaju fudbala u svijetu. Malijci su u razmaku od nekoliko sedmica preputovali čak 6.500 kilometara.

U niti jednom trenu se nisu predavali i gubili nadu, a na kraju im sve sve vratilo. Međutim, dojam je da ono najljepše za njih tek slijedi.

Portal SportSport.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close