Naftnim terminalima FBiH Ploče 13. januara prijeti stečaj

Sredinom januara, tačnije 13. januara, ističe 60 dana od kada su računi Naftnih terminala Federacije (NTF) Ploče blokirani zbog pokrenutog sudskog izvršenja.

Ovrhu je pokrenulo londonsko preduzeće Deltagrip od kojeg su NTF izgubili spor aprila ove godine u ročištu vođenom pred Arbitražnim sudom međunarodne trgovinske komore u Parizu (ICC). Ne računajući kamate, NTF je po toj odluci bio dužan isplatiti Deltagripu pet miliona eura zbog nezakonitog prekida ugovora o korištenju skladišta u Pločama. Sa kamatama taj dug se procjenjuje 15-tak miliona KM.

Tačno 13. novembra 2012. godine blokirani su računi NTF-a u Pločama i svaka zarada koju je ovo preduzeće od tada napravilo išla je Deltagripu. Po važećim zakonima, nakon dva mjeseca blokiranih računa, firma odlazi pod stečaj.

– Ukoliko se ne nađe neko rješenje 13. u firmu dolazi stečajni upravitelj. To isto znači dolazak najvećeg vjerovnika – Deltagripa, a to je u biti gubitak terminala, kaže za Oslobođenje Tonči Marinović Štuk, povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva (SING) u NTF-u Ploče.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close