Reakcije na Dodikove poruke: Vlast pokušava da preduprijedi širi talas socijalnog nezadovoljstva

Novogodišnji intervju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u kojem je iznio niz optužbi na račun međunarodnih diplomata u BiH, nevladinog sektora, pojedinih medija i opozicije, optužujući ih za kooridiniranu zavjeru koja bi rezultirala njegovim uklanjanjem s političke scene, sugovornici agencije Anadolija ocijenili su anahronim ponašanjem koje podsjeća na Srbiju u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Podsjećamo, Dodik je naveo da u RS „pristiže novac da bi se spremilo neko proljeće, s namjerom da bude uklonjen i da se RS oduzmu nadležnosti, na osnovu čega je očigledno da određene zapadne ambasade daju novčanu podršku nevladinom sektoru i direktno plaćaju medije u RS”.

Razvijajući tu tezu, predsjednik RS kao primjer naveo je gostovanje američkog ambasadora na loklnoj BN TV, čime ona, kako je kazao, “pokazuje svoju dekadentnu ulogu plaćenika”. “Oni su shvatili da je dolazak američkog ambasadora za njih sigurnost da rade šta hoće. Kasnije, vrlo brzo, znaćemo kakvi su aranžmani postignuti. Imamo pravo da zaključimo da je prilikom te posjete pao određeni dogovor oko nekih stvari”, rekao je Dodik, dodavši da se i posredstvom društvenih mreža pokušavaju organizovati slične stvari.

„Ne mogu vjerovati da još uvijek živimo u vremenu kada je bilo kakva kritika stanja u kojem živimo nedozvoljena i da se i danas uz to plasiraju priče o navodnim stranim silama i domaćim plaćenicima koji žele da ruše RS“, kazala je direktorica Helsinškog parlamenta građana Dragana Dardić.

Prema njenim riječima, ovakve ocjene predsjednika RS samo su pokazatelj da se „vlast boji javnosti koja pokazuje spremnost i interes da traži odgovore na goruća socijalno-ekonomska pitanja“.

„A svi u vlasti boje se toga, boje se da bi to moglo ugroziti njihove pozicije, naročito u trenutku kada iz vlasti moraju izaći, jer bi to otvorilo preispitivanje onog šta su i kako radili“, istaknula je Dardić.

Za predsjednicu Udruženja udruge BiH Novinari Milkicu Milojević ponovni atak predsjednika RS na slobodu medija i pravo na kritičko propitivanje stvarnosti „izlišno je komentarisati“.

„Nevjerovatno je da i dalje jedan režim vjeruje, da u vrijeme interneta može kontrolisati protok informacija, pa je teško shvatiti šta se želi time postići“, izjavila je Milojević.

Analitičar agencije za istraživanje javnog mnijenja Prime Comunicatione Srđan Puhalo naveo je da je tajming za Dodikov intervju „pažljivo odabran u trenutku kada se zbog praznika ništa ne dešava, pa mu se onda daje i veći prostor nego bi ga inače dobio“.

„U svemu što je rečeno ja ne vidim informaciju nego konstatacije koje nisu potkrijepljene nikakvim argumentima“, rekao je Puhalo.

Prema njegovim riječima „vlast je svjesna ekonomske situacije i pokušava da preduprijedi širi talas socijalnog nezadovoljstva koji bi se mogao desiti u proljeće“.

„Zato se već sada pokušava stvarati atmosfera da je riječ o zavjeri međunarodne zajednice protiv RS koja bi građane trebala ostaviti u kućama iako je njihov bunt stvaran i usmjeren na stanje za koje je samo ova vlast odgovorna“, smatra Puhalo.

Milojević i Dardić složne su u stavu da opozicija u RS još nije dovoljno snažna da bi bila ozbiljan problem za aktuelnu vlast.

„Osim pojedinaca, poput lidera Demokratske partije Dragana Čavića, ja ne vidim u opoziciji političku moć da nešto uradi”, naglasila je Dardić.

I za Puhala opozicija u RS, takva kakva jeste, nije problem za vlast, ali je problem “što su međunarodni zvaničnici u njoj prepoznali alternativu s kojom mogu razgovarati“.

„To postaje problem za Dodika, jer sada postoji sve više adresa za komunikaciju i time se ruši teza da je Dodik ključan za opstanak RS“, zaključio je Puhalo.

Građani RS, iako već nekoliko godina pritisnuti sve težom ekonomskom situacijom, do sada nisu pokazivali spremnost da stvari mijenjaju i glasno izraze nezadovoljstvo takvim stanjem.

Ipak, građanski bunt u Banjaluci čiji je povod bilo uništavanje parka, izlazak na proteste više hiljada prosvjetnih radnika, policajaca i javnih službenika, probuđeni sindikat koji je odbio da bude samo puki partner vlasti, naznake su da se javnost budi.

I možda je sve to razlog da vlast, zaključuju sugovornici Anadolije, kreće u ofanzivu kako bi u startu sasjekla svako dizanje glasa naroda koji ju je godinama bezrezervno podržavao.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close