Nacrtom zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju: Ni osiguran vozač više nije siguran

Nacrtom zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju predviđeno je da se nematerijalna šteta isplaćuje na osnovu tablica odštete i medicinskih tablica, koje su sastavni dijelovi zakona. Kako smo ranije pisali, riječ je o zakonu identičnom onom u Hrvatskoj, koji su osiguravajuća društva glatko odbacila. Naravno, medicinske tablice bile su predviđene i u hrvatskom zakonu, što je izazvalo burne reakcije.

Marijan Ćurković iz Croatia osiguranja i profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci o tom zakonu je kazao: “Prijedlog zakona unaprijed određuje iznos koji će oštećeni dobiti, bez ispitivanja okolnosti pojedinačnog slučaja. Svodi suca, pa i našeg likvidatora, na običnog registratora koji bi trebao samo registrirati koliko bi oštećenik trebao dobiti. Ovaj zakon ne govori o pravednoj naknadi. Tko može procijeniti koliko vrijedi moj prst? Ovo možemo nazvati tarifiranjem odšteta”.

Direktorica Agencije za pomoć u naplati šteta Temida iz Tuzle Slavica Miholjčić kaže da su prilozi nacrtu zakona, tablice odštete i medicinske tablice, osim što su komplikovani i nejasni, ustavnopravno su nepoznata kategorija i unaprijed ograničavaju prava oštećenih osoba i sigurno im nije mjesto da budu sastavni dio zakona.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close