Kolumne

Nabijaju nam rogove dok nam ne postane svejedno: Isključite mozak, stiže mehanizam koordinacije!

Dvije riječi od kojih se svakome u BiH digne kosa na glavi – Mehanizam koordinacije. Skoro niko i ne zna šta ovo znači i predstavlja, ali su zato, zahvaljujući našim cijenjenim političarima, svi čuli za njega. Mehanizam koordinacije ovo, mehanizam koordinacije ono. Mehanizam koordinacije dogovoren, ustvari će će biti uskoro, samo još da se usaglasimo oko jedne sporne stavke. I tako, evo već… godinama.

Inače, juče je trebao biti dogovoren taj famozni mehanizam, isto kao i prošle sedmice, i prije mjesec dana i prije godinu, ako se sjećate.

Ipak, to još uvijek nije učinjeno, jer kako su saopštili, na sastanku o usaglašavanju teksta mehanizma koordinacije koji je održan putem video-linka u Sarajevu dogovoreno je da u narednim danima bude održan još jedan sastanak na kojem bi trebalo da bude finaliziran mehanizam koordinacije.

U saopštenju koje je, nakon ovog sastanka, izdao Savjet ministara BiH navedeno je da su se sagovornici tokom sastanka saglasili da je mehanizam koordinacije jedan od koraka koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji  i da on treba biti učinkovit i transparentan. Istaknuli su da je napravljen vidan progres u odnosu na prethodni sastanak.

Deja vu! Pa, zar nisu i prošle sedmice poslate ovakve poruke. Čuj, “sagovornici se tokom sastanka saglasili da je mehanizam koordinacije jedan od koraka koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka EU”. Pa da li je stvarno bilo potrebno da se neko sastaje da bi to zaključio.

Uglavnom, postavlja se pitanje, do kad će naši političari od muve da prave slona. Da jednostavno predstavljaju kao komplikovano, da nam prodaju muda pod bubrege. ‘Ajde,  već smo navikli da se od svega mora praviti proces u kome se kao štite neki nacionalni interesi, šta god oni bili, ali ohanite malo sa tim mehanizmom koordinacije i ne pravite toliku halabuku oko nečega što je, kao prvo, već usvojeno, a kao drugo, moguće dogovoriti za sat vremena. Dosta više sa tim navodnim sastancima, na kojima se kao nešto dogovarate. Te Cvijanovićka, te Novalić, te Zvizdić, te napredak, te nazadak. Od običnog dokumenta, koji predstavlja ništa drugo do ispunjenja zahtjeva Evropske unije da BiH govori jednim glasom o pitanjima EU, polako se pravi zamjenski slučaj za “Sejdić-Finci”, dvije riječi od kojih nam se do maloprije dizala kosa na glavi.

Tako da, još jednom smo svjedoci nezainteresovanosti naših političara da učine konkretan pomak naprijed, da urade stvarno nešto za ljude koji žive u ovoj zemlji. Oni i dalje nastavljaju da prave budale od nas, mažući nam oči lažnim nastojanjima za dogovorom, pompeznim sastancima bez rezultata i nesvarljivim izjavama o konstantnom napretku BiH.
Da su političari u BiH programirani da funkcionišu na principu prodavanja magle tvrdi i politička analitičarka Ivana Marić. Ona navodi da su neuspješni dogovori predstavnika vlasti oko mehanizma koordinacije, samo nastavak istih takvih predstava u kojima uvijek svaki od političara ima svoju ulogu u obmanjivanju javnosti.

“Oni da imaju nešto da ponude ne bi se ovako ponašali i pravili ovakve spektakularne sastanke koji ne vode nigdje, osim stvaranju privida da se nešto radi. Da se oni žele dogovoriti to bi i učinili, već ovako svršenu stvar stavljaju na sto i nastavljaju da mrcvare građane. To nije ništa novo, to se događalo i događaće se. Pa samo pogledajte sastanke koalicija, npr. Izetbegović, Čović i Radončić koji se sastaju u Predsjedništvu i glavna vijest je da se nisu dogovorili”, konsatuje Marićeva i dodaje da su političari shvatili da im ovakvi pompezni sastanci prolaze, i dok god je tako mi ćemo imati te priče o pokušajima za dogovorom, dijalogom i ko zna čemu.

“Oni to rade jer im se može. Stalno nađu neki povod. Bio to Sejdić-Finci ili mehanizam koordinacije, uvijek postoji nešto što će njima poslužiti kao povod za prikrivanje njihovog nerada”, rekal je Marićeva za BUKU.

I politički analitičar Radomir Nešković mišljenja je da niko od trenutnih političara koji učestvuju u vlasti nije spreman da pravi pozitivne korake naprijed ka EU. Prema njegovim riječima, tako će biti i u buduće, kad će se mehanizam koordinacije samo zamjeniti sa nečim drugim.

“To su stvari koje se vrlo lako dogovore ako postoji volja, a mi vidimo da toga nema. Oni samo prave predstavu za narod, privid da nešto rade, a ustvari niko od njih ne želi napredak. Sve ovo što oni rade se svodi na formalno demagoške postupke koji ne vode nigdje. Inače, sve ovo ćemo mi gledati još godinama, dok god imamo ove ljude na vlasti koji su i danas, samo što će tema njihovih neuspjelih pregovora biti nešto drugo”, zaključio je Nešković.

Piše: Milovan Matić
BUKA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close