BiHPrivreda

Na snagu stupa prilagođeni SSP između BiH i EU

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU) danas stupa na snagu.

Ovaj sporazum potpisan je prošle godine, a podrazumijeva regulisanje odnosa trgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda između naše zemlje i EU.

Mnogi poljoprivrednici smatraju da prilagođeni  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne dovodi u bolju poziciju BiH  kada je u pitanju izvoz poljoprivrednih proizvoda. Iako on  omogućava  povećanje izvoznih kvota za mnoge proizvode, domaći poljoprivrednici ističu da neće moći izdržati konkurenciju  jer ne dobijaju poticaje koliko bi trebali, kao poljoprivrednici u EU.

Procjene iz RS-a su da će direktne štete od primjene adaptiranog SSP-a biti veće od 200 miliona maraka, a  Njemačka je ranije obećala pomoć zbog štete u poljoprivredi koja će biti posljedica SSP-a.

Glasnogovornica Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović ocijenila je ranije za Fenu da adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju  u osnovi ne mijenja mnogo za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini, napominjući da su odredbe SSP-a koje reguliraju trgovinu već bile na snazi u okviru Privremenog sporazuma.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ipak, smatraju da će se primjena adapitranog SSP-a različito odraziti na određene grane proizvodnje.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za proizvođače mlijeka u BiH 1. februara neće značiti ništa jer je i dosad uvoz bio nekontroliran.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close