Na SFF-u osam filmova snimljenih prije 100 godina

Sve je spremno za 20. Sarajevo film festival (SFF) na kojem će gledaoci imati priliku pogledati 247 filmova iz 60 zemalja svijeta, a posjetitelji će ih moći pogledati u okviru 19 festivalskih programa. SFF počinje 15. augusta, a trajat će do 23. augusta 2014. godine.

Kako je danas u Sarajevu kazao direktor SFF-a Mirsad Purivatra pripreme se privode kraju kako bi sve bilo spremno za najveću filmsku smotru u regiji koju će i ove godine posjetiti brojni oskarovci i drugi dobitnici najvećih filmskih festivala.

“Kao što smo već najavili, ovo je veliki projekt, ne samo za naš grad već za cijelu regiju”, kazao je Purivatra.

U Sarajevu je danas održana press konferencija za medije u organizaciji Sarajevo Film Festivala (SFF) na kojoj je predstavljen partner ovogodišnjeg CineLinka – Velika Britanija, kao i projekt Connecting film.

Ni ovogodišnji SFF ne bi bio moguć bez velikog broja partnera, a da će biti itekako posjećen, kazao je Purivatra, pokazuje i podatak o rekordnoj popunjenosti hotelskih soba za period od 15. do 23. augusta.

Evropska unija, također je uzela učešća u realizaciji ovog, sada već prestižnog filmskog festivala, kao i drugih projekata u BiH.

Ispred Narodnog pozorišta, u kojem će i ove godine biti upriličene projekcije filmova iz takmičarskog programa i programa “U Fokusu”, počelo je postavljanje crvenog tepiha kojim svake godine prošetaju najveće zvijezde filmske produkcije iz svijeta.

U toku je postavljanje i konstrukcije za Festivalski trg na kojem se svake godine organiziraju pres-konferencije i programi “Kafa sa…” kada se novinari i gosti mogu družiti s glumcima, režiserima i producentima.

“Koliko sam upoznat ove godine evidentiran je rekordna popunjenost hotelskih kapaciteta u Sarajevu. To nas raduje te očekujemo da će od 15. do 23. godina Sarajevo biti kao i svake godine u vrijeme Festivala”, istaknuo je Purivatra.

Interesiranje publike za projekcije na predstojećem Sarajevo film festivalu je veliko, kao i ranijih godina, posebno za noć otvorenja i za projekcije iz selekcije Open Air, ističu iz festivalskog press ofisa.

Organizatori su na osnovu dosadašnjeg interesiranja uvjereni da će kino sale biti ispunjene do posljednjeg mjesta.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close