Na sahrani Nelsona Mandele 4.500 ljudi

Državni ukop svjetskog simbola borbe protiv aparthejda Nelsona Mandele počeo je u nedjelju u selu u kojemu je proveo djetinjstvo, Qunuu, na jugu Južnoafričke Republike.

Svečanost je počela vjerskom pjesmom Xhosa Lizali'sidinga lakho (držiš svoje obećanje).

Održava se na imanju obitelji Mandela u tom selu na jugu zemlje, a prisutno je gotovo 4.500 ljudi.

 

Među gostima su visoki državni zvaničnici, njegovi nekadašnji saborci u borbi protiv aparthejda, kao i strane diplomate, uključujući američkog ambasadora Patrika Gaspara, britanskog princa Charlesa, biznismena Richarda Bransona i bivšeg premijera Zimbabvea Morgana Cvangiraija.

 

Južnoafrički nadbiskup u miru Desmond Tutu ipak će u nedjelju biti nazočan na pogrebu svoga prijatelja i suborca protiv aparthejda Nelsona Mandele, najavio je u subotu njegov glasnogovornik nakon nesporazuma zbog pozivnice.

 

Nakon pogrebne ceremonije manja grupa gostiju prisustvovaće sahrani Mendele na porodičnom groblju.

Sahranom će biti okončana desetodnevna žalost, uključujući veliku komemoraciju na stadionu u Johanesburgu i tri dana tokom kojih je tijelo bivšeg lidera Južnoafričke Republike bilo izloženo na svečanom odru u Pretoriji.Junak borbe protiv apartheida i prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, preminuo 5. decembra u 95. godini, želio je biti pokopan uz majku i troje djece, hiljadu kilometara južno od Johannesburga.

Poziv bh. građanima

Mreža za izgradnju mira poziva građane Sarajeva i BiH na zajedničko odavanje počasti Nelsonu Mandeli. Počast će biti odana danas u 12 sati na platou ispred Akademije likovnih umjetnosti, saopćeno je iz Mreže.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close