-TopSLIDEKulturaVisoko

“Na revers” naoružani visočki Srbi – 5.4.1991. godine

Naoružavanje visočkih Srba je počelo dok su Bošnjaci bili uvjereni da neće doći do rata u BiH – 5.4.1991. godine.
U ovom izvještaju donosimo dokumente SDS-a s Pala, koji su korišteni kao dokazni dokumenti na haškom tribunalu.

Dok se ovdašnji smislovi i pametnakovići utrkuju da relativiziraju sve što se može, i da se svakom smislu zakači besmisao dnevno-političkog karaktera – vrijeme nemilosrdno radi protiv patriota ove države, samim tim i ovog grada.

Istine radi, a kako nadležne institucije i nevladin sektor ne pokazuju interesa, donosimo historijske činjenice o kojima javnost malo zna ili ništa ne zna.
Dok međunarodna zajednica i predstavnici konstitutivnih naroda, koji su bili sastavni dio agresorskih snaga tokom posljednjeg rata u BiH, strateški relativiziraju činjenice s ciljem izjednačavanja žrtve i agresora – da se dokaže “građanski rat” u BiH: Bošnjački smislovi, lezimudani i podrumaši strateški zaboravljaju hronološki slijed činjenica kako bi se dodvorili međunarodnoj zajednici i konstututivnim partnerima u vlasti.

Na zahtjev SDS-a, tadašnja JNA na REVERS proslijeđuje 1 119 automatskih pušaka, odnosno  tri kamiona naoružanja iz kragujevačke “Crvene Zastave” za Visoko.
“Otpremnica” tog naoružanja sadrži i numerološke brojeve svakog oružija, koje je po izbijanju rata zatečeno kod visočkih Srba.
Osim roga, iz istog izvora dokumenata vidljivo je da je tadašnji SDS izvršio sve vojne pripreme u onim naseljima za koja su željeli da budu dio “velikosrpske” tvorevine – formirana je vlastita Milicija i vojne jedinice sa zaduženim naoružanjem i sa po 150 metaka

Autor: magazinplus.eu / veterani.ba

U prilogu dokumenti koji u vrhu nose brojeve haškog tribunala.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close