Na pomolu je novi ‘slučaj Jurišić’

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, odgovarajući na medijske optužbe da je “davao novac za odbranu optuženog za ratne zločine”, upozorava da je na pomolu novi “slučaj Jurišić”.

Naime, radi se o Samiru Hondi koji je još 20. marta ove godine uhapšen na granici između BiH i Srbije, na osnovu prijave koju je jedan bivši logoraš logora Čelebići kod Konjica podnio nadležnim organima Republike Srbije.

U izjavi za Fenu Lagumdžija kaže da do sada nije htio da se javno oglašava na ovu temu zato što smatra da institucije trebaju da rade svoj posao i da se čovjeku ne otežava situacija u kojoj se nalazi.

– Ovdje se prije svega radi o slučaju državljanina BiH, koji je stotinama puta već prelazio u Srbiju, gdje je radio, gdje ima dosta prijatelja, a koji pred pravosuđem druge države treba da odgovara za djelo koje je, ako postoji, počinjeno u BiH, od državljanina BiH i gdje je neko ko je eventualno bio žrtva takvog zločina bio također državljanin BiH – kaže Lagumdžija.

Ministar vanjskih poslova BiH dalje navodi da je za ovaj slučaj saznao odmah u martu, jer su bh. diplomatsko-konzularni predstavnici bili dužni da pruže pravnu zaštitu čovjeku koji je ne znajući da ga nešto tako očekuje pritovren u Srbiji. Kaže da na osnovu prikupljenih informacija sve ukazuje da se radi o nevinom čovjeku, koji je čak bio izložen ucjenama, odnosno od njega je traženo da plati određenu sumu novca kako bi izbjegao lažno svjedočenje i hapšenje u drugoj državi o čemu postoji validna dokumentacija kod naših organa.

– Ovo je na neki način novi “slučaj Jurišić”, jer na osnovu svih razgovora koje sam imao još aprilu mjesecu, smatram da se radi o nevinom čovjeku, ali osim toga da se radi o našem državljaninu kojem se sudi pred sudom druge države za nešto što ne samo da nije počinio, nego i ako je učinjeno to je bilo u BiH. O ovom slučaju sam razgovarao i sa čelnim ljudima Republike Srbije koji su imali puno razumijevanje za čitav ovaj slučaj kojeg što prije treba riješiti jer nikome normalnom ne treba novi “slučaj Jurišić” – rekao je on.

S druge strane, Lagumdžija kaže da se ovdje nije radilo o nekom “zvučnom imenu”, nego običnom nezaštićenom čovjeku koji izdržava mnogobrojnu porodicu i koja je ovim ostala praktično bez ikakvih primanja.

– Želim reći da ukoliko bi se uspostavilo da je čovjek zaista počinio bilo kakav zločin, ja bih novac koji imam pravo odlukom dodijeliti našem državljaninu za odbranu pred sudom druge države, istog trenutka vratio u budžet iz svog džepa – poručio je.

Ministar vanjskih poslova BiH na kraju kaže kako je posebno važno istaknuti da je uvjeren da se radi o nevinom čovjekom i da je on, kao i njegova porodica žrtva kojoj njegova matična država treba da pomogne. Ali, čak i ako bi u pitanju bio bilo kakav zločin, on bi trebao odgovornost snositi pred institucijama BiH.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close