Šemsudin Mehmedović: Tužit ću Gorana Zubca, on će završiti iza rešetaka!

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović koji je u petak, 19. jula uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog imena ”Ozren” zbog dovođenja u vezu s ratnim zločinima u Tešnju 1992. godine, a potom i pušten, izjavio je u razgovoru za agenciju Anadoliju kako će podnijeti tužbu protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca, te da ”nema sumnje da će on završiti upravo onako kako je želio da ja završim”.

(AA)

Mehmedović je još uvijek pod utiskom hapšenja u petak u 8.30 sati kada su ga iz njegovog stana u Sarajevu odveli specijalci SIPA-e, i to bez znanja i naloga Tužilaštva BiH. U prvom trenutku, kaže, nije shvatio šta se zapravo dešava, a već je bio na putu prema sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje su ga čekale, kako kaže, kamere podobnih medija. Danas vjeruje da je zapravo bio otet…

Ružne i pogubne stvari

”Ovdje nije važan moj status, moj odnos prema Goranu Zubcu. Ne želim to svoditi na bilo kakvu ličnu komunikaciju. Naravno da ću tražiti zadovoljštinu na sudu kad je u pitanju i taj lični odnos. To dalje rade advokati, jer je to pravna materija. Ovdje je važniji osjećaj građana BiH kako se takve stvari ne bi u budućnosti dešavale. Ne može niko s pozicije sile ili dužnosti koju obavlja imati bilo kakav privilegiran status u provođenju pravde i prava. Mi ćemo iskoristiti sve zakonom previđene mogućnosti da tražimo suspenziju Zubca, SDA je to već zatražila, jer će on i dalje ometati istragu i u ovom pitanju nelegalnog hapšenja zastupnika države BiH”, govori na početku svoje ispovijesti za agenciju Anadolija Šemsudin Mehmedović.

Mehmedoviću ispovijest nakon nedavnog hapšenja, a u kojoj govori i o dešavanjima u Tešnju tokom agresije, navodnim zločinima i o političkim planovima u budućnosti, izdajama BiH, agencija Anadolija objavit će u dva dijela.

”Dogodile su se dvije ružne i pogubne stvari. To što se meni lično dogodilo jeste ružan događaj u mom životu, jer nisam mogao zamisliti da u vlastitoj zemlji, za koju sam se borio, za koju dajem sve od sebe, mogu doživjeti tako jedno poniženje. Druga stvar, u BiH je na sonu stvaranje policijske države gdje policija određuje šta je pravedno i pravno, a šta nije. To katastrofalno po sigurnost zemlje, katastrofalan je taj osjećaj nesigurnosti koji se proizvodi kod građana BiH. Znate, kada državnog zastupnika, kojeg je narod izabrao, koji ima legitimitet da predstavlja narod, jedan dan izvedu iz stana, stave mu lisice i odvedu ga iz stana pa ga poslije puste, to je nešto što zabrinjava građane. Da su makar rekli: ”Izvinite”. Već i dalje uvjeravaju javnost da su u pravu što su me uhapsili bez naloga, znanja i zahtijeva Tužilaštva”, priča Mehmedović.

Prema njemu, zapravo je zloupotrebljena zakonska odredba u kojoj SIPA kao agencija za provođenje zakona može da zadrži osobu 24 sata, ali samo ako ga nađe u izvršenju krivičnog djela, ako postoji opasnost da će prikriti tragove ili ako postoji opasnost bijega.

”Sigurno je da će uslijediti jedna parlamentarna rasprava i ovo će imati itekakve posljedice po stanje u državi. Meni je žao što sam baš ja morao biti žrtva toga. No, ako je to korak ka stvaranju bolje i normalnije države BiH, nije mi žao”, ističe on.

Dodaje kako je posve jasno shvatio poruku njegovog hapšenja, jer je prije nekoliko mjeseci prijavio Gorana Zubca za ubistvo jednog Bošnjaka na Ilidži dok je ”isprobavao pištolj kojeg je dobio od oficira JNA”. Za to postoje i svjedoci.

Počinitelj ratnog zločina

”On je po mojim saznanjima jedan od počinitelja ratnog zločina u BiH. Kao građanin imao sam dužnost i obavezu da ta saznanja stavim na raspolaganje nadležnim agencijama za provođenje zakona. Ja sam u petak u 10 sati imao poziv od strane Tužilaštva BiH da dam iskaz u tom predmetu. Očito se direktoru SIPA-e nije svidjelo to da ja trebam dati iskaz. Na ovaj način, dakle, mojim lišavanjem slobode, on je, zapravo, mene spriječio u davanju iskaza. Jeste to uradio privremeno, ali je sigurno da ću kad-tad dati iskaz Tužilaštvu BiH povodom saznanja o zločinu kojeg je počinio Zubac i da će Tužilaštvo imati aktivnosti po tom predmetu. Ostaje jedan ružan utisak da neko sa pozicije sile i pozicije koju obnaša može da sprječava pravdu. To je najgora poruka građanima BiH”, ističe Mehmedović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Nadalje, Mehmedović je ispričao kako je šest i po sati proveo sjedeći na jednoj stolici u SIPA-i, a da mu niko nije objasnio zašto je priveden, niti mu je iko tražio bilo kakav iskaz!?

”Mene je samo fizički trebalo spriječiti da ne odem u Tužilaštvo BiH, što je, evo, i urađeno. Drugo pitanje je moj lični osjećaj. On je podijeljen. Osjećao sam jedan strašan gnjev da se može u BiH, kakva je, takva je, bez razloga lice lišiti slobode. To je taj jedan unutarnji osjećaj koji je vrlo loš. Ne zbog mene samog, već građana koje predstavljam. Drugi taj pozitivni osjeća. Bio sam ponosan na sebe. Mislio sam da nešto vrijedim u ovoj zemlji. Oteli su me, uhapsili su me… Kad su me doveli u prostorije SIPA bio sam sretan što sam baš ja taj. Neka nije neko drugi koji nema ni mogućnosti, niti šanse da se brani protiv ove jedne kriminogene ekipe koja se, nažalost, inkorporirala u sve sigurnosne agencije i proći će dosta vremena dok se te stvari raščiste”, izjavio je zastupnik SDA.

Prema njegovim riječima, niko nema pravo da sprječava provođenje pravde.

”Nema niko pravo na to, ma kakvu dužnost on obnašao. I moj slučaj je pokazao. Ako postoje elementi za moje lišavanje slobode, zašto ne? Ali očigledno da nisu postojali i da je posrijedi jedan strašna politička osveta”, dodao je.

Kriminal, šverc, droga…

Očekuje da ga iz Tužilaštvu BiH pozovu da da iskaz u vezi sa slučajem ”Zubac” i spreman je već sutra govoriti o onome što zna. Uprkos našem insistiranju, nije želio više reći o slučaju Bošnjaka kojeg je, po Mehmedovićevim saznanjima, Zubac ubio. Ima saznanja koja će rado podijeliti sa državnim tužiocem.

Ali, po njemu, nije samo ratna prošlost sumnjiva kod Gorana Zubca.

”Dok je obnašao dužnost načelnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Trebinje, taj grad je bio leglo kriminala. Svi putevi droge, ukradenih auta, švercovane robe su uglavnom išli tim putem. Postavlja se pitanje koje su to njegove zasluge pa da bude imenovan za direktora SIPA pored takvih loših preporuka?! Građani Trebinja su progovorili. Dobio sam mnoštvo poruka e-mailom da istrajem protiv te kriminogene ekipe. Oni najbolje znaju ko je Zubac. Mi iz Sarajeva puno manje znamo. Ali, postoje agencije i institucije koje imaju itekakvih saznanja o Goranu Zubcu. Nema sumnje da će on završiti upravo onako kako je želio da ja završim”, istakao je državni poslanik iz SDA.

Insistirat ćemo da Zubac bude suspendiran

Naglasio je da će zbog svih obih činjenica insistirati da Zubac bude suspendiran.

”Naše je da pokrenemo inicijativu, pa neka se u Parlamentu identificiraju svi politički faktori da li su na strani pravde ili suprotnoj. Sasvim je svejedno kakva će u Parlamentu BiH biti sudbina takve inicijative. U konačnici, ishod je vrlo poznat. I bez parlamentarne rasprave i inicijative agencije za provođenje zakona moraju raditi na provođenju zakona i ja ću na tome insistirati. Sačekat ćemo da vidimo koji će faktori podržati, a koji neće glasati da se provede parlamentarna istraga. Ako postoji trunka osjećaja za zakonitost i red podržat će to. Ako budu dominirali stranački interesi u smislu zaštite bilo čijeg kriminala, neka glasa kako ko misli da ima”, zaključio je Mehmedović u ispovijesti za agenciju Anadolija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close