Na području općine Olovo u toku milionski projekti i radovi

Tokom proteklih mjeseci na području općine Olovo je završena ili je započeta realizacija niza projekata, saopćeno je na web sajtu općine. Odobren je projekat sanacije fekalnih i oborinskih voda u naselju Jelik koji će obuhvatiti i odvodnju fekalnih voda iz sportske dvorane sa ugradnjom biološkog uređaja za tretman otpadnih voda. Projekat finansira Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u vrijednosti od 170.000 KM. Odabir izvođača je u toku. Vodovod O l.Luke se finansira iz IPA fondova posredstvom organizacije ODRAZ. Vrijednost ugovorenih radova je 165.496 KM. Izvođač radova je “Tabakplast” Tomislavgrad.

Projekat vodooskrbe padinskih zona grada odnosno naselja Gornje Olovo i Zagrađe finansira Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a podrazumijeva izgradnju rezervoara i pumpnih stanica. Vrijednost projekta je 98.000 KM. Izvođač radova je JKP “Bioštica”. Radovi na izgradnji i opremanju sportske dvorane su u toku. Završetak se očekuje u drugoj polovini godine. Vrijednost radova 820.00 KM. Nedostaju sredstva za podnu oblogu tako da se od obezbjeđenja sredstava zavisi završetak radova.

Također, očekuje se implementacija projekta tzv. potisnog vodovoda Kruševo, zahvatanjem izvorišta Boljača čija relizacija je omogućena zahvaljujući sredstvima IPA Fondova u vrijednosti oko 140.000 KM. Očekuje se ralizacija projekta Doma kulture vrijednosti 130.000 KM koji podrazumijeva grube građevinske radove i pokrivanje. Projekat se realizuje putem Fondacije za održivi razvoj ODRAZ Sarajevo. Uskoro će biti poznat izvođač radova.

Okončani projekti na izgradnji rasvjete u naseljima Gornje Olovo, Jasen, Jelik, u ulici 1.marta te u naseljima Čuništa i Solun. Ovih dana okončana je izgradnja rasvjete u naselju Careva Ćuprija. Vrijednost radova koje je finanasirala Općina Olovo je 250.000 KM. Izvođač je preduzeće “Alfa Nur” Tuzla i “Konram” Brčko. Uskoro bi trebalo početi asfaltiranje lokalnih puteva za povratnička naselja Ajdinovići i Radačići u vrijednosti od 60.000 KM. Radove finasira Federalno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Odabir izvođača je u toku. Projekti koji su u pripremi su za okončanje radova na “Spomen kući” u Olovu kao i na izgradnji gradske javne česme odnosno sebilja u centru grada. U pripremi je i projekat asfaltiranja sportskog poligona OŠ “Hasan Kikić” u Solunu u vrijednosti od 15.000 KM iz Fonda za pomoć školama ugroženim poplavama.

Iz Općine Olovo navode da u narednom periodu treba da počne rekonstrukcija distributivne vodovodne mreže Gradskog vodovoda. Vrijednost projekta je 90.000 KM, finansirat će se iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Okončani su radovi na rekonstrukciji poslovnog prostora u svrhu projekta “Dječijeg kutka” koji je zajedničkim sredstvima finansirala Humanitarna organizacija “HOPE 87” Sarajevo sa 27.261,58 KM i Općina Olovo sa 1.400 KM i World Vision sa 3.000 KM. Opremanje prostora također finasira organizacija World Vision. U toku je izrada projekta za parking prostor i park za djecu.

eKapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close