NogometSport

Na kojem mjestu je BiH na listi zemalja sa najneredovnijom isplatom plata fudbalerima

Istraživanja Sindikata fudbalera FIFPro

Na kojem mjestu je BiH na listi zemalja sa najneredovnijom isplatom plata fudbalerima

Gabon, Bolivija, Tunis, Kamerun, Maroko su zemlje sa najneredovnijom isplatom plata fudbalerima, rezultat je istraživanja Sindikata fudbalera FIFPro.

 BiH nije na listi samo zato što nije član ove organizacije, a iz Sindikata profesionalnih fudbalera (SPF) BiH ističu da su sigurno u vrhu. Više od 90 odsto fudbalera u Gabonu, Boliviji i Tunisu prijavilo je kašnjenje plata, a Vitomir Paškalj, predsjednik SPF BiH, ističe da nema tačne podatke za BHT Premijer ligu BiH, ali ističe da situacija sigurno nije mnogo bolja.

“Nemamo tačne podatke i to najviše zbog toga što kod nas svi taje plaće. Svi se ograđuju nekim aneksima u ugovorima na kojima piše jedan iznos plaće, a isplaćuje se nešto drugo, i u dijelovima. Bez sumnje smo sigurno u vrhu ove liste”, rekao je Paškalj. BHT Premijer liga od ove sezone broji 12 klubova i Paškalj ističe da je situacija koliko-toliko pod kontrolom i u najvećim problemima su Čelik i Olimpic. “Kad govorimo o klubovima koji koliko-toliko redovno isplaćuju plaće su Željezničar, Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg, Krupa i Metalege, dok svi znamo kakva je situacija u Čeliku i Olimpicu i to su naši gorući problemi”, jasan je Paškalj. Koliko je ozbiljna situacija u ova dva kluba govori i to da postoji šansa da ne završe sezone u BHT Premijer ligi ukoliko ne budu isplaćena dugovanja na vrijeme. “Iz Olimpica su nam tražili novi rok i u dogovoru s igračima smo im dali još 15 dana.

Nakon toga idemo u UEFA i FIFA, koji su rigorozni po ovom pitanju. Prvo ide rok da se isplate dugovanja. Ukoliko se ne ispoštuje, prvo ide oduzimanje bodova i daje se novi rok za isplatu. Ukoliko se ni on ne ispoštuje, slijedi izbacivanje iz prvenstva. I u Čeliku je katastrofa iako su sada uz pomoć ljudi iz grada isplatili jednu platu”, jasan je predsjednik SPF BiH, koji dodaje: “Iskreno, ne znam da li će završiti sezonu, iako to svi želimo. Svi ćemo pokušati da budemo susretljivi koliko možemo kako bi se sezona završila i kako bi sve bilo regularno”. Ono što bi posebno moglo da obraduje sve fudbalere u BiH jeste to da SPF radi na definisanju ugovora o radu za sve igrače kojim bi se definisala minimalna primanja. Paškalj ističe da želi da se zna kolika je minimalna plata, pa bila ona 800 ili 1.000 KM.

Predsjednik ove organizacije istakao je da će trebati još vremena da uđu u FIFPro, ali da već sada imaju njihovu ogromnu podršku, kao i Sindikata fudbalera u Srbiji i Hrvatskoj. Paškalj je najavio da se ulazak u FIFPro može očekivati za godinu-dvije. Istraživanje ove svjetske organizacije je pokazalo da manje od dva odsto fudbalera zarađuje više od 1.300.000 KM, a preko 45 odsto ima mjesečnu platu manju od 1.800 KM. Ovim istraživanjem nisu obuhvaćeni fudbaleri koji igraju u pet najjačih liga (Engleska, Španija, Njemačka, Francuska i Italija). Anketom je obuhvaćeno 14.000 igrača iz 54 zemlje na četiri kontinenta (Afrika, Azija, Evropa i Amerika). “To je činjenica od koje se ne može pobjeći. Mnogi misle da fudbaleri zarađuju ogromne svote novca, ali to nije tačno. Lige petice su lige petice, sve ostalo se manje plaća”, zaključio je Paškalj.

 

( NN)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close