logo
bios

Na današnji dan ubijen je legendarni Želimir Vidović – Keli

Objavljeno prije 2 sedmice . u ned, maj 17th, 2020

SJEĆANJA 
Bosanci i Hercegovci nikada neće zaboraviti Želimira Vidovića

Na današnji dan ubijen je legendarni Keli

Prema želji njegove porodice, pokopan je sa dresom voljenog kluba

Na današnji dan, 17. maja 1992. godine, ubijen je nekadašnji as FK Sarajevo Želimir Vidović – Keli, prevozeći ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja u bolnicu Koševo. Popularni Keli je rođen 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na Koševo je došao u ljeto 1974. godine iz sarajevske Bosne, a za prvi tim debitirao je 14. avgusta 1974. godine u utakmici Kupa Maršala Tita protiv Igmana sa Ilidže…

Tokom prve sezone u FK Sarajevo upisao je 29 nastupa i tako postao jedna od klučnih karika kluba s Koševa. Narednih devet godina je sa puno uspjeha igrao za bordo tim. Dobre igre u dresu Sarajeva su ga dovele i do reprezentacije bivše Jugoslavije, za koju je debitovao 1. februara 1977. godine u prijateljskoj utakmici sa Meksikom. Tri godine kasnije, u martu 1980. godine, Keli je upisao i svoj drugi nastup za državni tim…

No, posebno će ostati upamćena utakmica odigrana 10. marta 1982. godine, na najvećem bh. stadionu protiv Željezničara. Meč je odigran pred rekordnih 55.000 gledalaca, a Keli je tog dana briljirao. Najprije je u 52. minuti asistirao Safetu Sušiću za izjednačenje, a potom i sam, pet minuta kasnije, pogodio mrežu Slobodana Šujice za konačnih 2:1.

Iduća sezona je bila Kelijeva oproštajna, a ostat će u sjećanju po najboljem rezultatu, koji je Sarajevo postiglo u Evropi, plasmanu u osminu finala Kupa UEFA, kao i po nesretno izgubljenom finalu Kupa Maršala Tita od Dinama. Tako je, nakon devet sezona, u kojima je dres Sarajeva oblačio 241 put i pritom postigao 14 golova, u ljeto 1983. godine, napustio rodni grad, te karijeru nastavio austrijskom GAK-u za koji je igrao šest sezona, nakon čega se oprostio od nogometa.

Rat je dočekao u Sarajevu. Nažalost, 17. maja 1992. godine, prilikom akcije spašavanja ranjenika sa Dobrinje, vozilo hitne pomoći kojim je upravljao Keli zaustavljeno je na agresorskoj barikadi, a njemu se od tada gubi svaki trag. Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije na Stupu… Keli je pokopan 4. juna 2004. godine na groblju Bare. Prema želji njegove porodice, pokopan je sa dresom voljenog kluba. Keli je živio za svoje Sarajevo. Danas, jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a svake godine organizuje se nogometni turnir u čast Želimiru Vidoviću Keliju.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh