Kultura

Na današnji dan ubijen je Hakija Turajlić

Prvi ratni potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, Hakija Turajlić, ubijen je 8. januara 1993. godine na punktu “Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.

“Ledara. Grad nema struje ni vode već 32. dan. U Sarajevo, na aerodrom, stigla je delegacija Republike Turske, ali joj nije omogućeno da dođe u grad. S tom delegacijom je razgovarao potpredsjednik Vlade RBiH Hakija Turajlić. Na povratku s aerodroma, četnici su zaustavili vozilo UN-a u kojem je bio Turajlić, i onda ga, u vozilu, ubili. Izetbegović se u Parizu susreo s predsjednikom Francuske, Miteranom. UN je opet odgodio odluku o zabrani vojnih letova iznad BiH”, odlomak je iz jednog ratnog dnevnika koji je kasnije objavljen i u “Biografiji Sarajeva ‘93-‘93“, koju je pripremio Edo Hodžić.

“Još smo užasnuti zbog ubistva Hakije Turajlića. Ubili su ga pred očima francuskih vojnika“, napisano je u tom ratnom dnevniku 9. januara.

Prvi potpredsjednik Vlade BiH i prijeratni direktor Energoinvesta mučki je ubijen pred očima francuskih vojnika dok se u oklopnom vozilu UNPROFOR-a vraćao sa sarajevskog aerodroma gdje je imao sastanak sa predstavnicima turske vlade.

Na punktu “Sijera 4“, srpska vojska je zaustavila vozilo uz nezakonit zahtjev za inspekciju UN-ovog transportera.

Pripadnici francuskog UNPROFOR-a na čelu sa pukovnikom Sartrom poslušali su naređenje srpskih vojnika i otvorili vrata vozila. U tom trenutku začuo se rafal. Hakija Turajlić je ubijen.

Čovjek koji je nekada bio na čelu Energoinvesta i sklopio brojne poslovne ugovore zahvaljujući kojima su toj firmi otvorena vrata svjetskog tržišta iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece. Nažalost, sve do danas, niko nije odgovarao za ubistvo ovog divnog čovjeka, supruga i oca.

Naime, Sud je za ubistvo Turajlića sumnjičio bosanskog Srbina Gorana Vasića, međutim on je oslobođen te tačke optužbe, jer kako se navodi u izjavi iz 2002. godine koju je dao Davorin Jukić iz sarajevskog kantonalnog suda, ‘sud je imao dovoljno dokaza, ali nije bilo ‘dovoljno konkretnih dokaza’ za odgovornost optuženog.’

Treba spomenuti i to da se odgovorne vlasti u BiH nikada nisu pozabavile odgovornošću francuskog bataljona pod čijom zaštitom je i ubijen prvi potpredsjednik Vlade BiH.

Povodom 17. godišnjice smrti predstavnici Energoinvesta d.d. Sarajevo će posjetiti mezar Hakije Turajlića ispred Alipašine džamije, kao i mjesto njegove pogibije u Kasindolskoj ulici.

Svake godine na obilježavanju godišnjice Turajlićeve pogibije je sve manje predstavnika vlasti.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close