Na 100 bh. građana dolazi 91 mobilni telefon

Na 100 bh. građana dolazi 91 mobilni telefon, tako da BiH po ovom parametru prednjači u odnosu na neke druge države poput Kine.
Naime, prema dostupnim podacima, 100 Kineza raspolaže sa tek 89 mobilnih telefona, dok, na primjer, 100 stanovnika Turske ima 90 ovih sprava.
Po informacijama iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), u BiH je od 2004. do prošle godine, za koju postoje najsvježiji podaci, vrtoglavo rastao broj vlasnika ovih savremenih uređaja. Izuzetak je 2010. godina, kada je zabilježen blagi pad.
„Broj mobilnih pretplatnika u BiH 31. decembra 2013. godine je bio 3.488.319, s indeksom rasta u odnosu na 2012. od 104,06. Broj prepaid pretplatnika je i dalje višestruko veći u odnosu na broj postpaid pretplatnika“, navode iz RAK-a.
Predstavnici telekom operatera u BiH kažu da uspjehe nižu zahvaljujući tome što konstantno unapređuju kvalitet svojih usluga.
„Tokom prošle godine zabilježen je porast broja pretplatnika mobilne telefonije u odnosu na 2012. za oko 24.000. Kako je današnji korisnik edukovan, spreman na brze promjene tržišta i zahtijeva kvalitet, konstantno se trudimo da unaprijedimo kvalitet u svim segmentima, osmišljavamo nova, atraktivna rješenja i ulažemo u tehnološka unapređenja“, naglašava Aida Halilović, portparol kompanije „M:tel“.
Melisa Novalić, stručni saradnik za odnose s javnošću u kompaniji „BH Telecom“, takođe uvjerava da bilježe povećanje broja pretplatnika u mobilnoj telefoniji.
„Pružanjem novih i poboljšanjem postojećih usluga, te uvođenjem novih tarifnih paketa za postpaid korisnike došlo je do povećanja broja pretplatnika BH Mobile mreže tokom prošle godine u visini od 13 odsto u odnosu na godinu ranije“, uvjerava Novalićeva.
Lavinija Tadić iz Odjela za korporativne komunikacije u kompaniji „HT Mostar“ kaže da je broj njihovih korisnika u prošloj godini ostao uglavnom jednak onom iz 2012.
Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH, uporedo s porastom broja mobilnih telefona kojima su bh. građani „naoružani“, raste i minutaža potrošena na razgovore ovim uređajima.
„Ukupni saobraćaj mobilne mreže u 2013. iznosio je 2,8 milijardi minuta, što pokazuje rast od 6,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH, iz koje navode da je, ipak, za gotovo petinu smanjen broj poslatih SMS poruka, a za blizu 29 odsto je bilo manje poslatih MMS-ova.
Poslali smo, naime, 1.538.827.279 SMS poruka prošle godine, a „otputovalo“ je i 3.087.684 MMS-ova.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close