Muzej Bitka za ranjenike: Planira se sanacija slavnog mosta na Neretvi (Javni poziv)

Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi’ u Jablanici, jedan od nekadašnjih nezaobilaznih odredišta za sve pionire i omladince u bivšoj Jugoslaviji, vapi za sanacijom. Do sada je djelimično urađena sanacija krova, a prije dva dana je raspisan i javni poziv za treću fazu sanacije krova od 750 metara kvadratnih. Radi se o poslu vrijednom oko 53. 000 KM, a sanacija bi trebala početi nakon izbora izvođača radova.

U razgovoru sa direktorom i kustosom ove ustanove Ćamilom Cerom saznajemo da osim krova brojni dijelovi muzeja koji čekaju sanaciju-od izložbenog hola, velike dvorane i njene pozornice do garderobe. Za sve ovo bit će potrebno oko nekoliko tisuća maraka sredstva koje ovaj muzej nema. Ali Cero ističe da rade projekte sa kojima će onda tražiti sredstva iz različitih fondova od resornih ministarstva pa do UNESCO-a.

Ipak najvažniji projekt koji ih čeka je obnova slavnog mosta preko kojeg su partizani prenosili ranjenike tijekom bitke na Neretvi, a koja je u ostala zabilježena kao najhumanija bitka u povijesti ratovanja. Iznos sredstva koji će biti potreban za ovaj projekt znat će se tek kada bude urađen idejni projekt. Cero podsjeća da je drveni dio ovog mosta odnio plavni val još 1991.godine, a željezna konstrukcija nije ostala na mjestu na kojoj je bila.

”Općina Jablanica radi projektnu dokumentaciju da se most vrati u stanje kakvo je bilo prije 1991. godine”, kaže Cero za eKapiju.ba dodajući da bi obnova ovog mosta i sanacija muzeja bila turistička šansa ne samo za Jablanicu nego i za BiH.

Naime, ovaj Muzej, čak i u ovakvom stanju, bilježi porast broja posjeta turista. Iz Turističke zajednice HNŽ-a-podružnica Konjic nam kažu da je interes za posjetu ovom muzeju za 15 posto veći u odnosu na godinu ranije. Saznajemo da je osim đačkih ekskurzija iz čitave BiH sve veći je interes gostiju iz Slovenije koji dolaze posjetiti ovo područje.

Ove godine Muzej je obilježio 70. godina bitke, a izložba istoimenog naziva ponovno je otvorena u petom mjesecu ove godine.

Podsjetimo, u blizini srušenog mosta, koji je simbol sjećanja na bitku za ranjenike na Neretvi, nalazi se Muzej koji je otvoren 12.11.1978. godine, u povodu obilježavanja 35. godišnjice bitke na Neretvi. Bitka na Neretvi (9. veljače/februara-31. ožujka/mart 1943. godine) naziv je za niz operacija pokrenutih od strane njemačke vojske sa ciljem razbijanja partizanskih snaga. Poznata je još pod imenima Četvrta neprijateljska ofanziva, dok je njemačka komanda operaciju nazvala “Fall Weiss” (Bijeli slučaj).

Po ovom događaju je snimljen i film “Bitka na Neretvi” koji je imao veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u povijesti svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među 5 najboljih inozemnih filmova. U njemu je glumilo nekoliko svjetski poznatih glumaca,a jedan od filmskih plakata američke verzije je potpisao veliki Pablo Picaso.

D.Kozinaekapija

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close