Eurozona službeno izašla iz najduže recesije u njenoj istoriji

Ekonomije eurozone i Evropske unije izašla su iz recesije u drugom tromjesečju, predvođene najvećim – njemačkom i francuskom, pokazale su danas objavljene prve procjene evropskog statističkog ureda.
U razdoblju od aprila do juna ekonomske aktivnosti u eurozoni i u EU porasle su za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat.
To je nešto veći rast nego što se očekivalo. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjivali su da je ekonomija eurozone u drugom tromjesečju ostvarila rast od 0,2 posto u razdoblju od aprila do kraja juna, pokazuje anketa Reutersa.
Također, ovime je eurozona i službeno izašla iz najduže recesije u svojoj istoriji, koja je počela krajem 2011. godine.
Vodeće ekonomije, njemačke i francuske, oporavila su se u drugom tromjesečju, uz rast aktivnosti u Njemačkoj na 0,7 osto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 0,5 posto u Francuskoj.
Među najvećim ekonomijama, Italija je i dalje u recesiji, iako je pad aktivnosti u usporio na 0,2 posto, s 0,6 posto koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca. Pad aktivnosti usporio je i u Španiji, na 0,1 posto, s 0,5 posto u prethodnom tromjesečju.
U Britaniji rast je pak ubrzao na 0,6 posto, s 0,3 posto koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca.
U novoj Evropi, baltičke zemlje prednjačile su rastom. Najviše je porastao BDP Litve, za 0,6 posto, iako osjetno sporije nego u prethodnom tromjesečju kada su aktivnosti porasle 1,3 posto. Isti trend zabilježen je i u Latviji, gdje je rast usporio na 0,5 posto, s 1,2 posto koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.
U Poljskoj je rast ubrzao, na 0,4 posto, s 0,2 posto u prethodna tri mjeseca dok je Rumunija rasla ujednačenim tempom, od 0,3 posto.
Mađarsko ekonomija je pak oštro usporila, uz rast aktivnosti za 0,1 posto, u odnosu na 0,6 posto koliko su aktivnosti porasle u prethodna tri mjeseca.
Bugarska je jedina zemlja u toj grupi koja bilježi pad aktivnosti, za blagih 0,1 posto. U prethodnom je tromjesečju zabilježila rast od 0,1 posto.
Podaci za Sloveniju nisu raspoloživi, kao ni za Irsku, Grčku, Hrvatsku, Luksemburg i Maltu.
Na godišnjem nivou akonomija eurozone smanjila se u drugom tromjesečju za 0,7 posto, dok je Evropska unija zabilježila pad aktivnosti za 0,2 posto.
“Eurozona je spremna za postupni ekonomski oporavak, potpomognut oštrim usporavanjem tempa štednje, ubrzanjem rasta globalne potražnje te smanjenjem neizvjesnosti i finansijskog stresa”, izjavio je čelnik istraživačkog odjela u ABN Amrou, Nick Kounis. Ipak, dodao je da i dalje vidi mnoge rizike po ekonomski rast u Evropi.
I analitičari u anketi Reutersa ističu da zdrave stope ekonomskog rasta u eurozoni ne treba očekivati prije 2015. godine. Naime, sve do te godine ekonomisti ne očekuju stope rasta iznad 0,4 posto.

indiktor.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close