Zbog spora Elektrodistribucije BiH i Telemacha, preko 100.000 građana BiH bi moglo ostati bez signala

Više od 100.000 korisnika i kablovske televizije, interneta i telefonije moglo bi ostati bez signala zbog spora najvećeg kablovskog operatera „Telemacha” i „Elektroprivrede BiH”, saznaje „Dnevni avaz”.

(Fena)

Ove dvije kompanije, naime, ne mogu se dogovoriti o plaćanju naknade za korištenje elektrostubova na kojima su već postavljene žice kablovskih operatera.

Iz „Telemacha” tvrde da su oni prvi ponudili EPBiH da potpišu ugovor kojim će se legalizirati korištenje državne infrastrukture. Željko Batistić, direktor „Telemacha”, kazao nam je da time što ne želi ugovor i zajednički ekonomski interes „Elektroprivreda BiH” godišnje gubi milion maraka.

“Godinama unazad internim dogovorom s malim kablovskim operaterima „Elektroprivreda BiH” dozvolila im je da na stubovima postave kablove za telekomunikacijske usluge. Kada smo se pojavili na bh. tržištu, kupili smo te male kablovske operatere i sada želimo legalno koristili državnu imovinu te za to platiti naknadu”, istakao je Batistić.

No, s druge strane, iz „Elektroprivrede BiH” kategorički negiraju ove tvrdnje, ističući da su „Telemachu” oni ponudili ugovor kojim se obavezuju da plate najamninu. Elvedin Grabovica, direktor ovog preduzeća, rekao nam je da žele zaštititi svoju imovinu.

“Oni tvrde da im je to skupo, ne računajući da su deset godina bez ikakvog troška koristili tuđu imovinu. Ako ne budu sarađivali, skinut ćemo s naših stubova nelegalne kablove. Sve ono što se koristi, a da je tuđa imovina, treba se platiti. Insistiramo na tome da naše komisije procijene koja infrastruktura smeta našoj i ona će biti uklonjena zbog sigurnosti naše mreže”, poručio je Grabovica.

No, Batistić kaže da je u trenutku pregovora „Elektroprivreda BiH” naprasno donijela proceduru kojom se, bukvalno, onemogućava
bilo kakav dogovor.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close