Mustafa Cerić ponovo na listi 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu

Dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i sadašnji reis emeritus i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ponovo je na listi 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu.

Listu najutjecajnijih muslimana u svijetu na kojoj se svake godine nađe 500 osoba sačinjava Kraljevski islamski centar za strateške studije, nezavisni istraživački centar povezan sa Kraljevskim institutom za islamsku misao Aal al-Bayt, međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu.

Cerićevo ime ove godine se nalazi na 44. mjestu na ovoj listi. Na prvom mjestu najutjecajnijih muslimana u svijetu ove godine je karalj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdul-Aziz Al-Saud.

U obrazloženju zašto je Cerić zauzeo ovako visoku poziciju na listi najutjecajnijih muslimana svijeta navodi se da je “Cerić vodeće svjetlo islama u Evropi i najveći islamski autoritet na tom kontinetu”.

Cerić je javno govorio o međuvjerskoj inicijativi u muslimanskom svijetu i smatra se jednim od najutjecajnijih muslimanskih čelnika sadašnjim vremenima.

(MOJportal)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close