U Austriji žive 145.932 osobe koje imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine

BEČ – Prema istraživanju „Austrijskog integracijskog fonda – ÖIF“, a koji je zasnovan na službenim podacima Savezne agencije za Statisiku „Statistik Austria“, zaključno sa 1. januarom 2013. godine u Austriji je živjelo 145.932 osobe koji imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ovaj broj, stoji dalje u izvještajima ÖIF-a, odnosi na osobe koje su porijeklom iz BiH, a posjeduju bosansko ili austrijsko državljanstvo. U ovaj broj ne ulaze osobe koje su porijeklom iz BiH, a koje su doselile u Austriju koristeći neko drugo državljanstvo, npr. hrvatsko ili neke druge zemlje.

Broj takvih osoba također nije mali, uzmeli se u obzir da se u samo posljednjih nekoliko godina iz Slovenije u Austriju, zbog krize, doselio veliki broj Bosanca i Hercegovaca, a koji su koristili slovensko državljanstvo.

No, kako Austrija prikuplja samo podakte o zemlji porijekla, do preciznog broja osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje su se doselile u Austiju sa nekim drugim državljanstvom, nije moguće doći.

Što se tiče osoba koje posjedjuju isključivo državljanstvo BiH, njih je prema podacima Statistik Austria, zaključno sa 1. januarom 2014. u Austriji bilo 90.963.

Najviše građana porijeklom iz BiH, prema podacima ÖIF-a (datum 1.1.2013), živi u Beču – 38.344, zatim u Gornjoj Austriji – 31.419, posebno u gradovima Wels i Linz. Ove dvije pokrajine slijedi Donja Austrija sa 17.444 , te Salzburg sa 15.266 stanovnika porijeklom iz BiH.

Iako je veliki broj osoba iz BiH u Austriju došao tokom agresije na BiH, u Austriji su prisutne i osobe treće i četvrtke generacije koje su porijeklom iz BiH, dakle oni koji su ovdje doselili mnogo ranije. U periodu poslije ratnih sukoba, veliki broj studenata iz BiH je doselio u Austriju, od kojih su mnogo ostali raditi tu, te zasnovali svoje porodice.

Prema mnogim istraživanjima, Bosanci i Hercegovci su jako dobro integrisani u austrijsko društvo i jako dobro prihvaćeni od strane lokalnog stanovništa. Mnogi od Bosanca i Hercegovaca su veoma ugledne i popularne ličnosti u Austriji, među kojima ima uspješnih sportista ili menadžera. U većim gradovima prisutan je veliki broj udruženja građana porijeklom iz BiH.

Pozitivna je činjenica da je sve veći broj akademski obrazovanih osoba porijeklom iz BiH u Austriji, koji ne samo da su uključeni u ekonomske, nego i u političke tokove Austrije, te uzimaju aktivno učešće u izborima. Od svih zemalja EU, Bosanci i Hercegovci se najradije doseljavaju u Austriju, prenosi Patria.

 

(NAp)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close