Kultura

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-bedr

Muslimani večeras obilježavaju 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke na Bedru ili Lejletul-Bedr.

Bitka na Bedru se desila 17. marta 624. godine (17. ramazana 2. godine po Hidžri) u današnjoj Saudijskoj Arabiji, je bila ključna bitka za muslimane u ranim danima islama. Dio je Muslimansko – Kurejšijevskih ratova. Bitka je u historiji Islama ostala ubilježena kao bitka u kojoj se odigrala otvorena “Božanska intervencija” i navodi se u muslimanskim izvorima da je u njoj učestvovao i Melek Džibril (Gabrijel) sa Melekima a također i Iblis (Sotona). Bitku su izvojevali muslimani.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

U skladu s tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, biće prigodnim programima obilježena i u džematima širom Bosne i Hercegovine.

Šta možemo naučiti iz Bitke na Bedru ?

Iskrenost!
Kaže Allah džellešanuhu: “I ne budite kao oni koji su, da se pokažu svijetu, nadmeno iz grada svoga izišli da bi od Allahova puta odvraćali. Allah zna ono što oni rade.” (El-Enfal, 47.)

Sloga i jedinstvo!
Kaže Allah, džellešanuhu: “O vjernici, kada se sa kakvom skupinom sukobite… “(El- Enfal, 45.) “I on je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ne bi sjedinio srca njihova, ali ih je Allah sjedinio,- On je, zaista, silan i mudar”.(El Enfal,63)

Pokoravanje Allahu i Njegovom Poslaniku
Kaže Allah, dželle šanuhu: “Pokoravajte se Allahu i njegovom Poslaniku”(El-Enfal, 46.)
“O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kada vas pozovu u ono što ce vam život dati”(El-Enfal, 24.)

Izbjegavanje rasprave i svađe
Kaže Allah, džellešanuhu: “i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali”(El-Enfal, 46.)
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve seleme : “Nijednom narodu nije data rasprava a da nije zalutao.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close