Mundijal 2014: Sve moguće opcije grupa G i H – Ide li Ronaldo kući?

Ovog četvrtka, petnaestog dana Mundijala, saznaćemo sve parove osmine finala pošto se igraju utakmice trećeg kola u grupama G i H. Belgija je siguran učesnik nokaut faze, a zanimljivo da će se za preostala tri mjesta boriti svih sedam preostalih reprezentacija iz ove dve grupe.

Najprije se u 18 sati po našem igraju mečevi trećeg kola grupe G Njemačka – SAD i Portugal – Gana dok su od 22 sata na programu utakmice grupe H Belgija – Južna Koreja i Rusija – Alžir.

Grupa G

1. Njemačka    2    1    1    0    6:2    4
2. SAD            2    1    1    0    4:3    4
3. Gana           2    0    1    1    3:4    1
4. Portugal       2    0    1    1    2:6    1

Njemačka:

“Panceri” će sigurno proći dalje ukoliko ne izgube protiv SAD-a, a mogu do osmine finala čak i u slučaju minimalnog poraza ako Gana ili Portugal ne ostvare ekstremno ubjedljivu pobjedu.

SAD:

I Amerikancima odgovora pobjeda i remi za narednu fazu pa zato mnogi već danima sumnjaju kako će puleni Joachima Loewa, Jurgena Klinsmanna, starih prijatelja, večeras odigrati miroljubivo. Amerikanci imaju računicu i ukoliko izgube, pošto trenutno ima za dva gola bolju gol razliku od Gane, a za pet od Portugala.

Gana:

Afrikanci se nadaju osmini finala, a za to im je sigurno potrebna pobjeda nad Portugalom i poraz SAD-a ili u težem slučaju Njemačke. U zavisnosti od visine pobjede odnosno poraza SAD-a ili Nemačke i gol razlike, Ganci imaju određene šanse za prolaz. Recimo, ukoliko bi Gana dobila minimalnim rezultatom, a Njemačka slavila sa dva gola razlike, Afrikanci bi se drugi put uzastopno našli u nokaut fazi.

Portugal

Ronaldo i drugovi nalaze se u najtežoj situaciji pošto im je za prolaz dalje potrebna ubjedljiva pobjeda nad Ganom i težak poraz SAD-a u duelu sa Nemačkom. Ulazak u osminu finala trenutno izgleda kao nemoguća misija za Portugalce.

Žrijeb:

Ako se na primer desi da Amerikanci izgube od Njemaca sa 0:3 (ili 1:4, ili 2:5), a Portugal dobije Ganu sa 2:0 (ili 3:1, ili 4:2) – žrijeb će odlučivati idu li dalje SAD ili Ronaldovi Portugalci!

Grupa H

1. Belgija         2    2    0    0    3:1    6
2. Alžir            2    1    0    1    5:4    3
3. Rusija          2    0    1    1    1:2    1
4. J. Koreja      2    0    1    1    3:5    1

Belgija:

“Đavoli” su se plasirali u narednu fazu, a od meča sa Južnom Korejom zavisi da li će otići dalje sa prvog ili drugog mjesta. Pobjeda ili remi Belgijancima garantuje “lakšeg” rivala u osmini finala.

Alžir:

Vahine “lisice” poslije fantastične pobjede nad Južnom Korejom imaju sve u svojim rukama u duelu protiv Rusa. Za istorijski prolaz u osminu finala dovoljan bi im bio i remi ukoliko Južna Koreja ne ostvari čudesnu pobjedu nad Belgijom od čak četiri gola razlike.

Rusija:

Jedno od najneprijatnijih iznenađenja prvenstva i dalje ima šansu za osminu finala. Za to im je potrebna isključivo pobjeda nad Alžirom ukoliko Južna Koreja ne napravi prvorazredno iznenađenje i slavi ubjedljivo protiv Belgije.

Južna Koreja:

Korejanci su u najtežoj poziciji pošto za ulazak u osminu finala moraju ubjedljivo da pobjede lidera grupe Belgiju i pritom se nadaju da Alžirci neće pobijediti, ali ni velikom razlikom izgubiti od Rusa.

Žrijeb:

Intersantno je da bi u slučaju da Rusi pobijede Alžirce sa 4:3 (ili 5:4, ili 6:5 i tako dalje), a da Južna Koreja pobijedi Belgiju sa 2:0 (ili 3:1, 4:2…) – o tome ide li Rusija ili Južna Koreja u osminu finala – odlučivao poseban žrijeb FIFA, jer su ti rivali odigrali 1:1 u međusobnom duelu, a imali bi identičnu gol-razliku.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close