Haag se pokušava riješiti slučaja Šešelj

U pritvoru u Sheveningenu, Vojislav Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je bila objavljena optužnica koja ga tereti za zločina nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.
Prema pravilima Tribunala, optuženi može biti pušten na privremenu slobodu isključivo ako sam to zatraži i priloži garancije svoje zemlje da će ga vratiti na nastavak procesa.

U prošlosti, Šešelj je odbijao mogućnost da podnese zahtjev za puštanje na privremenu slobodu, tvrdeći da nikada neće tražiti garanciju “izdajničkog režima u Beogradu”.

Sudsko vijeće Tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Vojislava Šešelja pozvalo je Holandiju, kao zemlju domaćina suda i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Kako saopštava Haški tribunal, vijeće traži od Vlade Srbije da potvrdi da li može da odredi jednog ili više zvaničnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Holandiji do mjesta gdje će boraviti privremeno na slobodi i da to isto obezbijedi prilikom njegovog povratka u Holandiju, prenosi Tanjug.

Situaciju vezanu za dolazak  Vojislava Šešelja u Srbiju treba riješiti Haaški sud (ICTY), a ne  netko drugi, ocijenila je Nataša Kandić, koordinatorica projekta  Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), u povodu zahtjeva iz Den Haaga srbijanskoj vladi da jamči za  Šešelja jer ga ICTY namjerava privremeno pustiti na slobodu.

Kandić je za beogradski list “Danas” rekla da se Haag pokušava  riješiti slučaja Šešelj i podsjetila na Šešeljev odnos prema  dosadašnjim vladama u Beogradu od 2003. kad se dragovoljno predao  Haagu jer nije htio prihvatiti jamstva ni u vrijeme vlasti Borisa  Tadića, niti Vojislava Koštunice.

“Šešelj je više puta rekao da, koje god mu uvjete postavi Haaški sud, on ih neće poštovati. On je u specifičnoj situaciji sa sudom, ali je i  sud u specifičnoj situaciji s njim. Uvijek je opstruirao predmet, a  sud nikada nije imao pravi odgovor na tu opstrukciju. Sada, izgleda da  se u sudu pokušavaju riješiti tog predmeta, na način koji nije čisto  pravni, nego je i politički”, ocijenila je Knadić.

“Neka Haaški tribunal uhiti Šešelja ako on već kaže da ne želi  poštovati nijedan uvjet za puštanje iz pritvora. Neka donese odgovarajuću odluku u tom slučaju, a ne da umjesto toga Šešelj bude u srpskom pritvoru”, ocijenila je Kandić.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY Rasim Ljajić kaže da je eventualno puštanje Šešelja na slobodu iz Haaškog suda “slučaj bez presedana”, jer je vlada u Beogradu iz medija saznala o uvjetima koje sudsko vijeće ICTY postavlja pred nju.

Lajić kaže da će zahtjev iz Haga “ući u redovitu proceduru koja je vrijedila za sve optuženike”, a sukladno tome bit će odlučeno i o jamstvu koje traži ICTY.

Podsjećajući da je srbijanska vlada i dosad automatski davala jamstva za sve haaške optuženike, Ljajić je ukazao kako se sada prvi put događa da jedan optuženi unaprijed kaže da neće poštovati uvjete koji postavlja ICTY, dok se od vlade traži da “poštuje ustav i da te vrste jamstava”.

“Ovo mora biti dvosmjerna ulica. Država je voljna i spremna učiniti sve, ali mora postojati i suradnja optuženika kada je reč o poštovanju svih uvjeta koje sudsko vieće traži”, rekao je Ljajić novinarima na jednom skupu u Beogradu.

Ljajić je ocijenio i da Haaški tribunal “ima problema” zbog postupka protiv Šešelja, te da je srbijanska vlada svjesna da ICTY traži izlaz iz te situacije.

“Srbija ipak mora biti korektna, jednaka i imati ista mjerila prema svim optuženicima”, rekao je Ljajić.

Srbijansko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u srijedu da je iz ICTY-a stigao zahtjev u kojem se u roku od tjedan dana traži odgovor je li vlast spremna organizirati kućni pritvor za Šešelja i o situaciji izvještavati sud svakih 14 dana ili istog trenutka ako Šešelj prekrši uvjete privremenog puštanja te da vlada odredi tko će Šešelja dopratiti iz Haaga i vratiti ga u pritvor.

Šešelj je već ranije izjavio da neće popštovati uvjete za privremenu slobodu koje mu nudi ICTY, a Srpska radikalna stranka (SRS) čiji je on i dalje predsjednik, upozorila je vlasti u Beogradu da se “ne igraju glavom” i ne jamče Haagu ništa mimo Šešeljeve volje.

Mediji u Srbiji nagađaju da bi Šešelj mogao doputovati iz Haaga već u subotu 28. lipnja, na veliki pravoslavni blagdan Vidovdan.

Vojislav Šešelj je optužen za ratne zločine, ubojstva, progone na rasnoj, vjerskoj i poličkoj osnovi, te napad na civile na teritoriju Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom ratnih sukoba 90-ih godina, a dragovoljno se predao ICTY-u u veljači 2003. godine.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close