Muhamed Šaćirbegović: Holbrooke je u Daytonu jeftino prodao Bosnu

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine i ratni ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima Muhamed Sacirbey (Šaćirbegović), jedan od učesnika povijesnih pregovora u Daytonu, potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija kako su uglavnom ispravne ocjene koje je u intervjuu za jedan švedski list dao ugledni američki ekspert za Balkan iz Instituta za mir iz Washingtona i predavač na uglednom John Hopkins univerzitetu Daniel Serwer.

(Anadolija)

Serwer je, kako je ranije prenijela Anadolija, kazao da je prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović bio prisiljen da ”prihvati Daytonski sporazum kojim je okončan rat u toj zemlji”.

Partija pokera

Izetbegović je, kazao je on, u Daytonu morao prihvatiti entitet Republika Srpska, u zamjenu za obećanje da će se sve izbjeglice i raseljeni moći vratiti svojim domovima. Prema njegovim ocjenama, Armija BiH je od sigurne pobjede dobila poraz ili u najboljem slučaju ”neriješen rezultat”.

”Slično mišljenje dijeli i CIA”, govori Muhamed Sacirbey za AA.

Ističe da je činjenica o kojima govori Serwer bio svjestan i u Daytonu, kao i drugi, ali da je Richard Holbrooke, bivši zamjenik američke državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Madeleine Albright otvoreno ”prijetio da ćemo biti proglašeni krivim za propast pregovora”.

”To je bio blef i zato se stalno pozivam na činjenicu da je Dayton više bio partija pokera nego pregovori. Opet Daniel ukazuje na to da je Slobodan Milošević igrao svoje karte najbolje, a Holbrooke najgore. Može se reći da je izgubio, slično Tuđmanu. Amerika nije dobila u Daytonu, nego je izgubila. Izdala je i svoje vrijednosti i strateške interese. Ali, Holbrooke je bio mnogo bolji u samopromociji nego za stolom. Možda je on u Daytonu htio dobiti nešto na ličnom planu. Naime, mislio je da će to njemu donijeti Nobelovu nagradu za mir kao i fotelju američkog državnog sekretara. To što nije dobio ono što je očekivao, možda mnogo govori o tajnoj procjeni njegove uloge u Daytonu”, govori Sacirbey.

Priznaje da je bio protiv Daytonskog sporazuma i da je Serwer u pravu kada kaže da su Washington, odnosno Holbrooke natjerali bh. vodstvo da potpiše sporni sporazum.

”To je bio jedan od najvažnijih razloga što sam podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova”, naglasio je.

Ističe da je sa Holbrookeom bio prijatelj i prije Daytonskog procesa. Ali, priča Sacirbey, kako je taj proces trajao, on se sve više suprotstavljao ambicijama Holbrookea.

”Osjećao sam da nas jeftino prodaje. Zapravo da izdaje Bosnu, ali i moje vrijednosti kao Amerikanca”, rekao je on.

Holbrooke se, veli, najviše stidio njega jer je bio Amerikanac, kao i on. Upravo zbog toga, ocijenio je Sacirbey, proglasio ga je ”državnim neprijateljem”, a sve da bi ”uništo moj ugled i poništio moj utjecaj”.

Bh. građani platili najvišu cijenu

Ne slaže se s ocjenama Serwera da su Hrvati Daytonom dobili ”političku i stratešku pobjedu”. Podsjeća da se zbog Daytona Krešimir Zubak razišao sa Franjom Tuđmanom. Naglašava kako se upravo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) povuklo sa prostora Posavine i sa drugih teritorija.

”Tuđman je jako lahko to predao da zadovolji Holbrookeov zahtjev. On je stalno tražio da ga Washington zagrli, ali je Holbrooke imao loše mišljenje o njemu i mislio je da ga može izigrati. Mislim da su i rahmetli Alija Izetbegović i Haris Silajdžić potpisujući Dayton najviše bili motivirani činjenicom da je moguće ostvariti povratak izbjeglica i normalizaciju života, a nakon iscrpljujućeg rata koji je polahko davio državu i sve one koji nisu stradali”, podsjeća bivši bh. ministar i ambasador.

Vjerovao je i on, priznaje, da će kroz Dayton moći da se kako-tako izgrađuju institucije države BiH. Dayton mu je ponudio i nadu u ”vladavinu prava”, a dobili smo, veli, i dva suda u Haagu.

”Na kraju, i tu smo prodati. Holbrooke je uglavnom držao svoje šake na postdaytonskom razvoju BiH i tako još povećao štetu. On je čuvao Dayonski sporazum kao svetu knjigu, te za svoju ličnu reklamu. Tada je Serwer bio jedan od glavnih američki predstavnika u BiH i mislim da je i on toga bio svjestan”, naglasio je Sacirbey.

Priznaje da je Serwera iz nekog razloga smatrao ”prijateljem Srba”, iako su lično imali dobre profesionalne i radne odnose.

Na kraju, podsjeća da su neki, poput Holbrookea, proglašavani herojima da bi se sačuvala iluzija o uspjehu u Daytonu, a drugi su proglašavani suprotno tome.

”Ali, BiH i njezin građani su platili najveću cijenu i još je plaćaju. Često sam govorio da poker iz Daytona još traje. Imajte u vidu da Amerikanci ne vide poker kao kocku ili igru na sreću, nego kao dio pregovora, od biznisa do politike. BiH i dalje ima neke korisne karte/karakteristike u svoju korist, ali treba da ih donese do stola”, zaključio je Sacirbey u razgovoru za agenciju Anadolija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close