Muhamed postao Martin: Izbjeglice se masovno krste, nadaju se da će lakše dobiti azil u Njemačkoj

Njemačke su vlasti započele proces registracije osam hiljada izbjeglica

Njemačke su vlasti započele proces registracije osam hiljada izbjeglica, koliko ih je u proteklih 24 sata ušlo u zemlju, donosi Sky News. Tokom proteklih dvanaest mjeseci u Njemačku je doselilo čak 340 hiljada ljudi. Većina se smjestila kod svojih rođaka koji već godinama ondje žive i rade.

 

Međutim, ovih je dana novi veliki val izbjeglica preko Mađarske i Austrije počeo pristizati u Njemačku. Očekuje se da bi ih tokom ove godine u Njemačku moglo pristići čak 800 hiljada. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako njena zemlja do daljnjega neće ograničiti broj ulazaka i da će za izbjeglice učiniti sve što je potrebno.

 

Stanovnici Münchena jučer su izbjeglice dočekali hranom i pićem te im osigurali osnovnu zdravstvenu njegu. Nakon toga su ih preusmjerili u registracijski centar gdje im je ponuđen privremeni smještaj. Izbjeglice su tamo dale otiske prstiju, obavili fotografiranje te započeli proces dobivanja azila i privremene boravišne dozvole.

 

Mohammed Ali Zonoobi postao Martin

 

Njemačke će vlasti izbjeglicama osigurati novac za hranu, odjeću i osnovne potrepštine. Tražitelji azila imaju pravo na službenog prevoditelja kako bi pred njemačkim službenicima objasnili okolnosti zbog kojih su morali napustiti svoju zemlju i doseliti u Njemačku. U slučaju da se njihov zahtjev za azilom pokaže neosnovanim, njemačke će ih vlasti zamoliti da napuste zemlju.

 

Kako bi povećale svoju šansu za dobivanjem azila, brojne izbjeglice s Bliskog Istoka u Njemačkoj se ovih dana krste. Mashable donosi priču oMohammedu Ali Zonoobiju kojeg je svećenik Gottfried Martens polio svetom vodom i preimenovao u Martina. To je učinio na zahtjev porodice koja je prije pet mjeseci pobjegla iz Irana.

 

Na to se navodno tokom proteklih mjeseci odlučilo još nekoliko stotina iranskih, sirijskih i afganistanskih porodica. Svećenik Martnes je svjestan njihovih motiva. Međutim, do sada nije nikoga odbio krstiti i nada se da će barem deset posto obraćenika prakticirati svoju novu vjeru.

 

(Telegram.hr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close