NogometSport

Mostarac preporodio “samuraje”

Japan maršira ka Rusiji / Kako si, Vaha, imaš li daha: Mostarac preporodio “samuraje”

Vratili su se na pobjednički kolosijek, marširaju ka završnici Svjetskog prvenstva u Rusiji, odavno nisu bolje stajali na rang listi FIFA-e.

Za fudbalsku reprezentaciju Japana, pod vodstvom bosansohercegovačkog stručnjaka Vahida Halilhodžića, posljednjih nekoliko mjeseci donijelo je dosta uspjeha.

“Samuraji” su u martu zabilježili dvije pobjede u trećoj rundi azijskih kvalifikacija i sada vode u svojoj grupi zajedno s reprezentacijom Saudijske Arabije, a tri boda ispred favoriziranih Australaca.

Ovi uspjesi lansirali su Japan na 44. mjesto rang liste FIFA-e gdje se selekcija iz zemlje izlazećeg sunca nije nalazila u posljednje tri godine. Japanci su napredovali sedam mjesta, preskočili, između ostalog, Ganu. Češku i Obalu Slonovače.

U tekstu na stranici Svjetske fudbalske federacije (FIFA) ističe se da velike zasluge za renesansu japanske reprezentacije pripadaju bh. stručnjaku Vahidu Halilhodžiću.

Od njega se tražilo da šesti put uzastopno Japan odvede na završnicu Svjetskog prvenstva, no “Vaha” je to odlučio uraditi uz rekonstrukciju tima. Zato početak mandata Veležove legende nije bio uspješan, ali kada je tvrdoglavi Mostarac “progurao” svoje ideje krenula je pobjednička serija.

Halilhodžić je bio svjestan da u tim mora integrirati mlađe fudbalere, pa se odrekao polovine kadra s Mundijala u Brazilu. Kada su iz tima ispali povrijeđeni kapiten Makoto Hasebe i indisponirani Keisuke Honda, Halilhodžić je traku dao mladom Maya Yoshidi, a u perjanice ekipe promovirao Shinji Kagawu i još jednog mladića – Yuya Kuboa.

Sada u reprezentaciji Japana vlada prava harmonija, a svoje planove Halilhodžić je opisao u intervju za FIFA.com.

“Moj prvi cilj je izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine. To nije jednostavan zadatak, ali pokušat ću plasirati se treći put uzastopno na finalni turnir. A ako se plasiramo u Rusiju, onda ću razmišljati kako ponoviti uspjeh iz Brazila kada sam sa selekcijom Alžira prošao prvu rundu“, rekao je Halilhodžić.

Radiosarajevo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close