Kultura

Mostar: 12 godina od obnove Starog mosta

U Mostaru će danas svečano biti obilježeno 12 godina od obnove Starog mosta.

Stari most je  dao sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen tokom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Rekonstruiran je i potpuno obnovljen 2004. godine, a godinu dana kasnije, uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Stari most ima izražen luk širok 4 metra i 30 metara dug koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari” (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime). Luk je napravljen od lokalnog kamena “tenelija”, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve. Upornjaci su visoki 6.53 metra (u ljetnjem vodostaju), a luk od njih započinje dekorativnom simom visokom 32 cm, od nje je luk mosta visok 12.02 metra.

S obzirom da su mnogi podaci o njegovoj izgradnji misterij, poput pitanja kako je bila podignuta njegova drvena konstrukcija, kako je kamen transportiran na lokaciju, te kako su drveni potpornji izdržali devetogodišnju izgradnju, on se može smatrati jednim od najvećih arhitektonskih dostignuća svog vremena.

Današnjoj svečanosti u Mostaru, povodom 12 godina od obnove Starog mosta prisustvovat će predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i brojne zvanice iz BiH, regiona i svijeta.

Tim povodom biće upriličena ceremonija dodjele međunarodne nagrade za mir “Mostar mirovna veza” bivšem predsjedniku Francuske Žaku Širaku, nekadašnjim evropskim administratorima Mostara Martinu Gerodu, Hansu Košniku i Ričardu Perez Kasadu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close