Moskva traži milijun stranih radnika svih profila

Aktualni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da je Moskvi potrebno milijun radnika svih profila i stručnih sprema. Uvjet je da stranci znaju najmanje 850 ruskih riječi, što će se utvrditi posebnim testom.

Također je dodao da je vrlo važno i odakle dolaze budući strani radnici koji pokažu interes da rade u Moskvi.

„Moskva mora primiti oko milijun imigranata koji bi se ovdje zaposlili, ali je vrlo značajno da se utvrdi i kojih imigranata“, kazao je Sobjanjin.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da se prvo zaposle građani Rusije iz unutrašnjosti zemlje, a potom Ukrajinci i Bjelorusi.

Istaknuo je da su državljani te dvije zemlje u prednosti jer poznaju ruski jezik, dok dobro znaju i sve slavenske običaje i kulturu. S druge strane, između Rusije i Srbije potpisan je međuvladin sporazum o organiziranom prijemu radnika.

Prema službenim podacima ruskih vlasti, širom Rusije već radi, i to sa dozvolama, više od 80.000 državljana Srbije. Ako se tome dodaju članovi njihovih obitelji, kao i sezonski radnici, ta brojka prelazi 200.000. Samo u Sočiju trenutačno ima oko 15.000 srpskih građevinaca, kao i stručnjaka svih profila, od inženjera do liječnika.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele raditi u toj zemlji moraju znati najmanje 850 ruskih riječi. A oni koji hoće dobiti rusko državljanstvo, moraju biti ‘napredniji’ i poznavati barem 1.300 riječi ruskog jezika. Usporedbe radi, trogodišnje dijete ima fond od 800 do 1.000 riječi, a učenik trećeg razreda oko 3.000.

Stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 riječi dovoljno da pridošlica može komunicirati s domaćinima.

Jelena Antončuk, iz Centra ruskog jezika, smatra da je 400 osnovnih riječi dovoljno da bi neki stranac bio u stanju kazati osnovne stvari, ali stranim radnicima treba bar poznavanje još toliko drugih riječi, da bi mogli bolje komunicirati s poslodavcima. Domaćinima u Rusiji je vrlo važno da se ‘gastarbajteri’ što prije i što više socijaliziraju i prihvate pravila života u zemlji u kojoj su došli.

Koliko gastarbajter zna ruski jezik, morat će pokazati na posebnom testu, a Ministarstvo obrazovanja će formirati specijalne komisije. Tko položi navedeni ispit, dobit će certifikat, a tko padne, šansu da ponovno izađe na ispit. Svaki stranac će morati pokazati da zna čitati i da razumije tekst.

Većina stranih radnika koji posljednjih godina stižu u Rusiju su, uglavnom, porijeklom iz bivših sovjetskih republika pa oni koji su učili ruski u školi dok je postojao SSSR nemaju nikakvih problema.

tportal.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close