Ćelam: Svim dioničkim društvima u FBiH prijeti obustava rada!

Ako se pitanje legitimiteta Komisije za vrijednosne papire FBiH, kojoj je još 6. maja 2009. godine istekao mandat, ne riješi u kratkom vremenu, to bi moglo izazvati nesagledive posljedice za tržište kapitala, kao i za cijelu privredu u FBiH, upozorio je Hasan Ćelam, predsjednik ove komisije.
Komisija je, naime, jučer održala sjednicu na kojoj je raspravljano o ovom krupnom problemu za Federaciju. Ćelam je nakon sjednice za Dnevni Avaz izjavio da bi nerješavanje ovog problema moglo dovesti do onemogućavanja rada svim dioničkim društvima u FBiH.
– Bez Komisije nije moguće izvršiti upise nadzornih odbora i uprava u sudski registar, nadzirati rad brokerskih društava i same berze, povećavati ili smanjivati kapital, emitirati dionice, promijeniti oblik organiziranja dioničkih društava. Dakle, mogla bi biti nanesena nemjerljiva šteta investitorima, domaćim i stranim vlasnicima vrijednosnih papira, kojih je samo u FBiH oko 350.000 – upozorio je Ćelam.
Nedavnom presudom, odlučujući u sporu s Društvom za upravljanje fondovima “Bosinvest”, Vrhovni sud FBiH poništio je rješenje Komisije, s obrazloženjem da joj je istekao mandat, zbog čega se pojavila sumnja u poništavanje svih odluka ove važne institucije za FBiH.
Ćelam, pak, navodi da Sud nije utvrdio pravni status Komisije, zbog čega je od Parlamenta i Vlade FBiH zatraženo autentično tumačenje zakona koji regulira rad ove institucije.
Navodi da je Komisija podnijela apelaciju Ustavnom sudu FBiH, tražeći hitno postupanje, a obratili su se i Uredu visokog predstavnika u BiH.
– Smatram da je Komisija dužna da vrši svoju funkciju sve do razrješenja njenih članova, što se još nije desilo. Dakle, funkcije aktuelnih članova ne prestaju sve dok ne budu imenovani novi. Mi smo upućivali pisma urgencije predsjedniku FBiH Živku Budimiru (SPP) i Parlamentu FBiH. No, na sjednici Predstavničkog doma održanoj 23. jula ova tačka nije uvrštena na dnevni red – objasnio je Ćelam.
Napomenuo je da članove Komisije razrješava i imenuje predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika, a potvrđuje ih Federalni parlament.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close