KTK Visoko bez struje, trpe i Prevent i Brovis

Zbog neizmirenih obaveza za utrošenu električnu energiju, svi objekti i proizvodni pogoni u vlasništvu visočkog KTK su bez struje. To je i razlog za prekid proizvodnje u fabrikama obuće i prerade kože, a na udaru su i preduzeća koja pod najam koriste hale i objekte i KTK, uključujući Prevent i Brovis.
U Fabrici obuće Goruša koja medđu rijetkim dijelovima nekadašnjeg giganta, visočkog KTK opstaje zahvaljujući lon poslovima, zbog isključenja struje  prekinuta je proizvodnja.
“Radimo za talijansku firmu Konteks sa kojom imamo jako dobru saradnju i veliko razumijevanje i sad evo iskreno se bojim da će jednostavno doći u pitanje dalja naša proizvodnja,” izjavio je za FTV šef proizvodnje u Fabrici obuće Goruša KTK Visoko, Mufid Šehić.
Ista je situacija i u ostalim pogonima KTK, ali i preduzećima koja pod najam koriste hale i objekte i KTK, uključujući Prevent i Brovis. Osnovni dug KTK  za struju, kumuliran proteklih godina je oko 1,6 miliona maraka, a samo za ovu godinu više od 170 hiljada maraka.
“Tražimo hitan sastanak u EP jer ono što smo mi tražili da isplatimo jedan račun za tekuće troškove tekući za juli, koji je na nivou oko 25.000 maraka. Mi smo od prilike našli i novce međutim EP traži nekoliko mjeseci u 2013. godini da izmirimo”, jasan je direktor KTK Visoko Senad Bilalović.
Razlog za isključenje struje je opravdan, jer dug je dug, kažu u Sindikatu, uz čuđenje što većinskog  vlasnika KTK, Vladu  Federacije ta situacija nije zabrinula iako je na prinudnom prekidu posla oko 400 radnika.
“Ovo je očit primjer da država odnosno Federacija ne zna vladati svojom imovinom , njih interesuju izgleda samo one visokoprofitabilne firme kao što je BH Telekom, EP,” kaže predsjednik Granskog Sindikata kože, tekstila i obuće, Ramiz Omanović.
Rašid Dedić, predsjednik Sindikata kaže: “Ja ponovo apeliram na resorno Ministarstvo jer ovdje ne može u Visokom niko završiti i riješiti taj problem.”
“Mi ćemo ja mislim donijeti odluku da ćemo pokupiti porodice i pred Vladu Federacije i resorno Ministarstvo i na neki način nek pozabave se ovom situacijom jer oni su nadležni za te stvari”, izjavio je sekretar Sindikata KTK Visoko, Eniz Babić.
Nekadašnji gigant doveden je na rub potpune propasti višegodišnjim nemarom vlasti i eksperimentima sa privatizacijom. Radnicima nije povezan staž za 13 godina, duguje im se prosječno po 50 plaća, a vrijednost imovine ovog preduzeća je iz dana u dan sve manja.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close