Moramo stabilizirati većinu, za SDA u obzir dolazi i SBB

Završen sastanak HDZBiH-SDA u Mostaru

15:25 Završen je sastanak delegacija SDA-HDZBiH, a novinarima su se na zajedničkoj press konferenciji obratili lideri ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Kada je riječ o potencijalnim novim koalicionim partnerima na nivou Federacije, Izetbegović je rekao da se o tome danas nije konkretno razgovaralo, ali će se, najavio je, razgovori nastaviti.

-Što se tiče FBiH tu konačno moramo stabilizirati parlamentarnu većinu. Svi sastanci koje smo gospodin Čović i ja imali s raznim potencijalnim partnerima su bili u međusobnom dogovoru. Ničega nije bilo, a da prije toga se nas dvojica nismo konsultirali i dogovorili.

Prostor je otvoren za sve one koji žele dobro Federaciji i BiH, koji žele stabilizirati prilike u zemlji, pokrenuti reformske procese, ubrzati euroatlantski put BiH – kazao je on.

Na pitanje novinara je li SBB partner koji treba popuniti parlamentarnu većinu u FBiH  Izetbegović je rekao “to je pitanje za SBB”.

-Mi smo rekli da imamo jedan okvir unutar kojeg, po meni, dolazi u obzir i SBB. Rekli smo da želimo stabilizirati prilike, da želimo prestati s konfliktima, s negativnom retorikom, da želimo napraviti konsenzus kada je u pitanju evropski put i sve ostalo. To je sada pitanje dogovora i pregovora, eventualno s ljudima iz SBB –a . Mislim da je politička agenda SBB –a i SDA jako bliska . To su stvari personalnih odnosa, nekih rivaliteta, koji su nažalost prerasli u animozitete. Ali to nisu nerješive stvari. Mi smo svi ovdje da radimo za državu, ovo nisu naši privatni poslovi. Mislim da valja naći snage da se stavovi približavaju – kazao je Izetbegović.

On je dalje, odgovarajući na novinarska pitanja rekao da ranije u svojim izjavama nije precizirao od koga treba da se očekuje poziv za razgovore.

-Razgovori s SBB-om su krenuli u Mostaru. Gospodin Čović je s najboljom namjerom i u dogovoru sa mnom razgovarao s gospodinom Fahrudinom Radončićem i ja sam kazao da je SDA spremna odazvati se jednom procesu, kako bismo približavali stavove i pravili eventualno stabilnu koaliciju. Očigledno, otopljavaju stvari s obje strane i mislim da ima spremnosti za razgovore i dogovor jer politika viđenja obje stranke kada je u pitanju BiH, Bošnjaci, Federacija je bliska i treba riješavati neke personalne udaljenosti – kazao je on.

Čović je rekao da je njegov stav o potrebnom ulasku SBB-a u vlast poznat.

-Trebaju nam partneri s kojima možemo dalje pokrenuti BiH. Ja sam duboko uvjeren da SBB ima taj kapacitet. Međutim da bi se to desilo prije svega moramo usuglasiti stajališta. Partneri HDZ-SDA uz sebe moraju vezati one s kojima dugoročno možemo napraviti ove preinake. Uvjeren sam da će vrlo brzo doći do tih razgovora kao što su do sada vođeni s nekim drugim manjim strankama i da ćemo, nadam se, u naredna dva mjeseca stabilizirati parlamentarnu većinu u FBiH – kazao je on.

13.10 Sastanak je još toku. Saznajemo da su razgovori o državnom nivou završeni te da se razgovara o federalnom nivou nakon čega će uslijediti rasprava o partnerstvu između ove dvije stranke.

11:46 U Mostaru je počeo sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA na kojem će najviši zvaničnici ove dvije stranke otvoriti sva ključna pitanja koja se tiču odnosa ove dvije stranke, ali i mogućeg koaliranja s drugim strankama. Sastanak se održava u Domu HDZ-a BiH.

Susreti dvije delegacije podijeljeni su na tri dijela: prvi se odnosi na sastanak o funkcioniranju vlasti na državnom nivou, drugi o situaciju na nivou FBiH, a treći je sastanak kolegija ove dvije stranke.

Delegaciju SDA u kojoj se nalaze dužnosnici ove stranke Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šefik Džaferović, Fadil Novalić te Melika Mahmutbegović predvodi predsjednik SDA Bakir Iztetbegović.

On je u kratkoj izjavi za novinare pred početak sastanka rekao da će se razgovarati o boljem funkciranju vlasti na državnom nivou, ubrzanju svih procesa koji vode ka stabilizaciji, te o kompletiranju vlasti na federalnom nivou i još o nekim strateškim pitanjima. Potvrdio je da će se razgovarati i o budućim partnerima.

-Široka je paleta mogućnosti. Ne bih mogao biti precizan. Što se mene tiče dobrodošao je svako ko je spreman stabilizirati prilike u zemlji, te snažno podržati reformske procese i  euroatlantske aspiracije – kazao je on.

Delegaciju HDZ-a koju predvodi predsjednik Dragan Čović čine još Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto, Jelka Milićević, Marinko Čavara, te Lidija Bradara.

 

 

Autor: A. Du. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close