Moon: Do kraja godine odluka o reformi FBiH

Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon upriličio je jučer oproštajni brifing za printane medije u BiH. Kako piše današnji Dnevni avaz, tokom dužeg razgovora on je odgovarao na brojna novinarska pitanja.

Između ostalog, istakao je da očekuje da do kraja godine u Federalnom parlamentu budu prihvaćene ili odbijene preporuke ekspertnog tima za reformu FBiH.

– Razgovarao sam o ovome i s političarima i svi su kazali da su za reformu Ustava i smatraju da je to neophodno. Neke stranke imaju jedno ili dva pitanja o kojima žele pričati i o tome se treba razgovarati. Većina preporuka prihvatljiva je svima. Nema sumnje da bi usvajanje preporuka u znatnoj mjeri promijenilo stvari kada je riječ o upravljanju u Federaciji, bili bi smanjeni troškovi vlasti i građani bi dobili bolje usluge od vlasti. Ovo je historijska prilika za FBiH da osavremeni svoj Ustav i osigura da je ovaj entitet spreman ići u budućnost s manjim troškovima, efikasnijom administracijom koja bolje služi građanima – istakao je Mun.

On je najavio da uskoro odlazi na dužnost političkog savjetnika komandanta američkih trupa u Evropi.

Rekao je i da još nije poznato ime njegovog nasljednika u BiH te da očekuje da se to što prije riješi.

Precizirao je i da BiH nije jedina u kojoj nije imenovan novi američki ambasador.

– Moj nasljednik doći će sa mnogo nove energije da nastavi provoditi politiku SAD-a ovdje, da vodi tim Ambasade putevima kojima već idemo određeni period. Podsjetio bih na izjavu Hillary Clinton iz 2010. Ona je rekla da su Sjedinjene Države spremne pomoći, podržati političke lidere da provode neophodne reforme kako bi se išlo u potpunu integraciju u Evropu, što podrazumijeva članstvo u NATO-u i EU. Ali, politički lideri BiH moraju donositi odluke, tražiti rješenja… Oni su ti koji kroz dijalog i kompromis trebaju naći rješenja i to je ono što očekujemo da oni urade – naglasio je Moon.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close