BiHPrivreda

Moody's potvrdio kreditni rejting BiH B3, sa stabilnim izgledima

Međunarodna agencija za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody's Investors Service potvrdila je kreditni rejting BiH, B3 sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke BiH.
U obrazloženju potvrde kreditnog rejtinga i očekivanih izgleda stabilnosti, analitičari agencije Moody's ocijenili su da je ekonomsko stanje u BiH posljedica sporog napretka u ostvarenju neophodnih strukturnih reformi; posljedično, i nivo dohotka je znatno ispod prosjeka Evropske unije.

Složen politički sistem u zemlji utiče na efikasnost vlasti/javnog sektora, navode analitičari.

Bosna i Hercegovina je umjereno zadužena zemlja, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi i omogućava joj da, i pored ograničenog pristupa vanjskom finansiranju, može računati na dalju finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija.

Stabilni izgledi odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody's da će napredak u provedbi vladine reformske agende omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali da rizici u provedbi, naročito oni koji dolaze iz izazovnog političkog okruženja, mogu ometati reforme.

Kreditni rejting BiH, prema mišljenju analitičara ove agencije, mogao bi se poboljšati ukoliko dođe do jačanja institucija kroz implementaciju strukturalnih reformi i do unapređenja političkih prilika, dok bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći ukoliko BiH ne postigne dogovor sa MMF-om i ne uspije provesti reforme na putu ka evropskim integracijama.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close