BiHPrivreda

Bit će povećane akcize na gorivo i alkohol

Nije novost da u proračunima već dugo gotovo da i nema novca za razvojne projekte u BiH. Zato je stalna praksa zaduženja, kako bi se u te projekte ulagalo. Posljednji takav primjer je novi dogovor za EBRD-om, od kojeg bismo trebali dobiti novac za izgradnju koridora VC. No, vlasti su sada prepoznale još jedan način za prikupljanje sredstava za provedbu reformi – povećanje akciza. Ukoliko takav prijedlog bude usvojen, bit će povećane akcize na gorivo i alkohol.

Kada su prošle godine entitetski premijeri pokrenuli inicijativu za povećanje akciza, javnost i građani su ovu ideju dočekali neodobravanjem. Oni, kao i oporba, smatraju to novim, velikim udarom na standard građana.

Unatoč negodovanjima, inicijativa je usvojena, a Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje pripremo je izmjene Zakona o akcizama. Predviđeno je povećanje akciza na naftu i naftne derivate, auto-gas, pivo i alkoholna pića. Koliko će dodatnog novca na taj način biti prikupljeno, još se precizno ne zna. Ali je poznato da u godišnjim prihodima od akciza najveći udio imaju akcize na duhan i naftu.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević izjavio je kako su u 2015. godini prihodi od ukupnih akciza na sve akcizne proizvode iznosili milijardu i 416 miljuna maraka.

Prijedlog Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje je da akcize za naftu i naftne derivate budu povećane za 15 feninga, dok je odlučeno da putarina koja iznosi 25 feninga po litri bude namjenski korištena za gradnju autocesta i drugih puteva.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ističe da će prvo doći do povećanja akcize na naftu i naftne derivate, a tek kada entiteti usvoje strateške planove reformi zdrastvenog sustava, onda će se na povećanje akciza na duhan i alkoholna pića.

Povećanje akciza na pivo od 15 feninga po litritrebalo bi biti usmjereno u reformu zdravstva. Proizvođači piva prepoznaju važnost ulaganja u zdravstvo, ali tvrde da će u konačnici posljedice snositi građani. Veće akcize pivarima će biti ogroman udarac, jer su one, kažu, i sada velike.

“Ovo povećanje akciza će ugroziti posao domaćim pivarima i izazvati pad prodaje piva u BiH, čime će direkto biti smanjene uplate u budžet po svim akciznim prihodima”, naglašava Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije pivara pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Vlasti nove namete pravdaju ispunjavanjem obveza iz reformske agende, tvrdeći da će novac biti namjenski korišten. No, mnogima je upitno, zašto prije povećanja akciza nema jasnih planova reformi i ulaganja.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, podsjeća kako je u okviru Reformske agende jasno rečeno – kada je u pitanju povećanje akciza na alkohol i duhan, prije toga neophodno je izvršiti reformu zdravstvenog sektora.

Upravo tim će se, kaže Šarović, i voditi kada Vijeće ministara bude glasovalo o povećanju akciza. A da bi one bile u konačnici i povećane, potrebno je da tu odluku, osim Vijeća ministara, usvoji i državni parlament. Nakon toga će i biti poznato da li će novac zaista biti usmjeren u reformske projekte ili će, kako to obično bude, biti korišten za pokrivanje proračunskih dubioza.

Federalna.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close