Moody's mijenja metodologiju rejtinga banaka

Bonitetna agencija Moody ‘Investors Service objavila je danas da je predložila izmjene u svojoj metodologiji rejtinga banaka kako bi se prikazao uvid u napredovanju iz krize i temeljni pomak u bankarstvu i njegovom reguliranju, izvještava Indikator.ba. 
Promjene imaju za cilj pružiti novi okvir za određivanje kako će svaka vrsta kreditora vjerojatno biti pogođena kada banke treba spašavati, te pomoći preciznije predviđanje neuspjeha banaka. Dok predložena metodologija ima globalni obuhvat, ona posjeduje i fleksibilnost za prepoznavaje značajnih razlika između regija i pojedinih institucija. 
Dramatičan zaokret u javnoj politici posljednjih godina u favoriziranju ‘spašavanja režima” naglašava važnost za ulagače njihovog položaja u pasivi banke i njihovih potencijalnih gubitaka kojima su izloženi u slučaju spašavanja u skladu sa važećim zakonskim okvirom. Kao odgovor na to, ključna promjena Moody'sa predložena u novoj metodologiji je uključivanje analize “Gubitak u slučaju neuspjeha”. Ovo će pružiti vrhunski okvir za određivanje kako će svaka vrsta kreditora vjerojatno biti pogođena kada banke trebaju biti “spašene” i eksplicitno će uključiti benefite svake klase kreditora koji potiču od iznosa duga podređenog njemu i koji ih na ovaj način štiti od gubitka. To će biti glavni pokretač ocjena kretanja koja proizlazi iz metodologije, uglavnom pozitivne, ako je usvojen predloženi obrazac. 
Za banke će vjerojatnije biti da će se spašavati kroz bail-outt, stečaj ili ad-hoc spašavanje, a Moody će sačuvati svoje postojeće pakse temeljene na vrsti instrumenata. Osim toga, Moody će pojednostaviti svoj okvir za podršku, uz očuvanje koncepta ugrađenog unutar njegovih postojećih defaultnih pristupa: relativna kreditna sposobnost, vjerovatnost podrške, i ovisnost. 
Osim toga, Moody je revidirano metodološke ciljeve za bolji i transparentniji metodološki okvir za analizu samostalne snage banaka putem svojih Baseline Credit Assessment (BCA), odražavajući uvid napretka iz krize i trenutne nevolje bankarskog sektora. 
I posebno: 
– BCA će biti strukturiran oko novog Scorecarda koji može sveobuhvatno integrirati Moody'sove analitičke prosudbe. Pojedinačni rezultati za različite činioce rejtinga sada će se direkno uključiti ne samo u finansijske pokazatelje, nego i širi spektar metrike i kvalitativnih razmatranja relevantnih za svaki kreditni činilac. 
Kao dio BCA, Moody's predlaže da se uključi makro profil za svaku zemlju, na temelju niza makro-ekonomskih i finansijskih pokazatelja. Za svaki činilac i finansijske Scorecard, proces bodovanja će biti u funkciji omjera samih pokazatelja i makro profila. 
Ako Moody's implementira promjene kao što je predloženo, uticaj na ocjene će biti najveći u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoj Americi, gdje će tehnike spašavanja i oporavka dovesti do diskriminacije u cijeloj strukturi kapitala.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close