Monografija „Djelovanje nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava u Visokom 1903-1949“, autora Idriza Džajića

Monografija „Djelovanje nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava u Visokom 1903-1949“, autora Idriza Džajića, bit će prezentirana u ponedjeljak, 22.9.2014. u Sali za više namjena MSC „Hazim Šabanović“, sa početkom u 20.00 sati.

Monografija obuhvata djelovanje sedam kulturno-prosvjetnih društava koje su u navedenom periodu djelovale na području Visokog, navodeći imena i prezimena zaslužnih za razvoj obrazovanja i kulture u Visokom, a podaci su potkrepljeni autentičnim fotogafijama. Monografija svojim podacima svjedoči ne samo razvijenoj svijesti o važnosti obrazovanja nego i postojanju zajedničkog života i zajedničih nastojanja svih naroda u građenju bolje i sigurnije budućnosti. Monografija obuhvata rad sljedećih kulturno-prosvjetnih društava: Gajret, Muslimanska čitaonica, Narodna uzdanica, Napredak, Milutinović, Sokolosko društvo i Ognjen Prica.

Autor Idriz Džajić (rođ. 1940. u Konjicu) bio je profesor srpsko-hrvatskog jezika. Predavao je u OŠ „Ognjen Prica“, današnjoj OŠ „Kulin ban“ u Visokom. Dobitnik je brojnih nagrada za kreativno pisanje kao i za stručne radove. Dugogodišnji rad na prikupljanju građe za ovu knjigu dovršen je u posljednjim danima autorovog života. Idriz Džajić preminuo je 22.9.2005. godine u Visokom.

Promotori će biti fra Stjepan Lovrić i doc.dr.  Jasminko Mulaomerović.

Cijena Monografije „Djelovanje nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava u Visokom 1903-1949“ je 50 KM, a na dan promocije će biti u ponudi po promotivnoj cijeni od 40 KM.

Organizator promocije je Agencija „Ban“.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close